ZTE riscă să nu poată folosi Snapdragon și Android până în 2025 și încearcă orice să scape de pedeapsă

455

Compania chineză are probleme serioase în SUA, care o poate împiedica timp de 7 ani să-și echipeze telefoanele cu procesoare Snapdragon și cu sistem de operare Android.

După cum vă relatam săptămâna trecută, ZTE a fost prinsă că încălca embargoul SUA impus Iranului și Coreei de Nord și a importat telefoanele sale în cele două țări, conținând echipamente și tehnologie americană. Cum embargoul se impunea și componentelor și sistemului de operare autoritățile americane au trecut la acțiune.

ZTE și-a recunoscut vina și a primit o amendă destul de usturătoare, dar o amendă. Plus, a fost de acord să-i pedepsească pe acei angajați care au aprobat livrările către Iran și Coreea de Nord. ZTE nu a luat măsurile necesare, iar autoritățile americane au luat decizia drastică de a interzice companiei chineze să-și mai echipeze telefoanele cu niciun fel de componentă și tehnologie aparținând unei companii americane, inclusiv Qualcomm și Google.

Dacă problema procesoarelor ar fi fost rezolvată mai ușor, având la dispoziție alți producători precum Samsung și MediaTek, în ceea ce privește sistemul de operare problema este mai greu de rezolvat, plasând compania chineză într-o situația complicată.

În plus afacerea ZTE nu se rezumă doar la telefoane, compania chineză fiind un furnizor important la nivel global de echipamente de rețea (routere, switch-uri etc) și problemele sunt și mai grave în această zonă.

Compania chineză încearcă acum cu disperare să întoarcă decizia autorităților americane, dar problema e că nu există un organism căruia să i se adreseze în această privință. Pentru a le oferi șansa chinezilor să se apere, însă, cei din Departamentul de Comerț au decis să le permită să aducă dovezi ”într-o bază informală”.

Cei de la ZTE încearcă să înduplece autoritățile SUA spunând că ”ordinul de restricție nu va afecta activitățile și dezvoltarea ZTE, dar va crea daune importante și partenerilor ZTE, inclusiv un număr foarte mare de companii americane”.

Chinezii au dreptate în această privință. Vor fi afectați atât furnizorii de componente și de tehnologie americani cu care lucrează ZTE, dar și clienții ZTE care utilizează echipamentele companiei chineze, iar dacă ZTE nu se poate aproviziona cu componente nu va putea oferi servicii de suport tehnic și așa mai departe.

Cel mai probabil, companiile cliente americane își vor reveni până la urmă, dar ZTE riscă să intre în faliment, în condițiile în care nu-și va putea duce contractele la bun sfârșit, va pierde clienți, probabil se va mai trezi și cu câțiva clienții care-i dau în judecată cerând despăgubiri și așa mai departe.