ZTE a sistat vânzările după ce SUA le-a interzis să mai cumpere componente americane

- Adrian Ungureanu
393

ZTE și-a sistat vânzările de dispozitive electronice după ce autoritățile americane le-au interzis să mai cumpere și să folosească tehnologie și/sau componente de la companiile americane.

Cum ZTE cumpără componente și folosește tehnologii de la companii americane, inclusiv Qualcomm, de la care cumpără procesoare Snapdragon, compania chineză a ales să nu mai vândă produse, nici pe site-ul său oficial, nici prin alte canale.

În caz că nu știați, ZTE a fost prinsă importând produse care conțin tehnologie americană către țări care aveau impus embargo din partea SUA, cum ar fi Iran și Coreea de Nord. Compania chineză și-a recunoscut vina, a primit o amendă de 900 de milioane de dolari și a fost de acord să-i pedepsească pe angajații care au aprobat importurile în Iran și Coreea de Nord. ZTE nu s-a conformat în totalitate cu termenii acordului. Când au fost chemați la raport s-a aflat că nu s-au supus condițiilor și au primit un ordin de restricție în a se mai aproviziona cu componente de la companiile americane și nici să folosească tehnologii americane.

Compania a făcut un soi de apel, după ce autoritățile americane le-au oferit posibilitatea să o facă, deși nu aveau o instanță căruia să se adreseze. Acum ZTE încearcă să negocieze fie modificare, fie retragerea ordinului de restricție.

În ceea ce privește produsele, ZTE are de suferit atât în ceea ce privește telefoanele mobile, pentru că nu mai poate folosi procesoarele Snapdragon produse de Qualcomm, dar și pe segmentul echipamentelor de comunicații, cea mai importantă componentă a business-ului chinez, care are foarte mulți clienți, atât în SUA, cât și în la nivel global.

Nu este singura problemă pe care ZTE o are cu autoritățile americane. În urmă cu o săptămână, Pentagonul a anunțat că produsele Huawei și ZTE nu vor mai putea fi vândute pe bazele miliare ale SUA din întreaga lume, și a anunțat că va cauta o cale să interzică și utilizarea lor bazele militare.