Zece ani de iPhone: smartphone-ul care a schimbat industria telefoanelor

338

Tocmai s-au împlinit 10 ani de la lansarea iPhone, telefonul cu touchscreen de care râdeau rivalii, dar care a transformat industria pentru totdeauna. În 2007, Steve Jobs a ales evenimentul MacWorld din ianuarie pentru a lansa telefonul nou.

Steve Jobs revenise la Apple după ce fusese demis și reușise deja să revoluțieze industria muzicală în 2001 odată cu lansarea Apple Music și iPod. Deși existau playere digitale și muzică în format digital, nimeni nu a reușit ceea ce a făcut Apple, să lanseze un player digital care să vândă milioane de unități și să realizeze un magazin online de muzică digitală care să fie extrem de intens folosit.

Dar mulți analiști și rivali chiar au râs la lansarea iPhone. Industria telefoanelor mobile era dominată de Nokia și Motorola, Sony Ericsson sau LG, iar ideea unui telefon doar cu ecran touch părea ridicolă. Oamenii au nevoie de butoane. Oamenii vor tastaturi ca la Blackberry. Toată lumea credea că iPhone va fi un eșec. Doar că Steve Jobs anticipase ceva, faptul că telefonul mobil este lucrul cel mai personal, cel mai apropiat al fiecăruia. Este centrul divertismentului, poate fi player de muzică, poate fi player de filme, poate rula aplicații Office. Totul pe un ecran mare, nu pe display-ul limitat de pînă atunci. Cei care vor taste pot atașa dispozitive externe.

iPhone a prins, iar zvonul despre telefonul touchscreen i-a făcut și pe alții să lanseze produse similare. Apoi toată lumea a dorit brusc un telefon. Totuși, aniversarea nu vine într-un moment pozitiv pentru Apple, gigantul industriei a avut un an de scădere și în lipsa unor inovații serioase nu va avea un 2017 liniștit.

No posts to display