Vânzările de aplicații Android le vor depăși pe cele de iOS

- Adrian Ungureanu
191

Compania americană App Annie a realizat un studiu privind piața aplicațiilor mobile pentru acest an și prevede o creștere a pieței la un total de aproximativ 81 de miliarde de dolari. Anul trecut piața a fost de 64 miliarde de dolari.

Partea interesantă din noul raport al celor de la App Annie este aceea că vânzările cumulate de aplicații pentru platforma Android, distribuite prin magazinul Google Play și prin cele ale partenerilor (ex. Samsung Galaxy apps, Amazon App Store) vor totaliza 41 de miliarde de dolari.

Prin Google Play vor fi generate încasări de 21 de miliarde de dolari, iar prin cele ale partenerilor 20 de miliarde de dolari, semn că avansul cel mai mare în vânzări de aplicații va fi înregistrat de terți și nu de Google. Anul trecut Google a vândut de 17 miliarde de dolari, iar terții de 10 miliarde de dolari.

Între timp, previziunile referitoare la vânzările de aplicații pentru platforma iOS anticipează o creștere a încasărilor de la 34 de miliarde de dolari în 2016, la circa 40 de miliarde de dolari, în acest an. Astfel, per total, încasările din aplicații pentru Android, le vor depăși pe cele pentru iOS.

Ca număr de descărcări, Android-ul conduce de mult timp, la diferență foarte mare, dar trebuie luat în considerare și faptul că 8 din 10 terminale mobile din întreaga lume, au sistem de operare Android la bord. Per total vor fi înregistrate anul acesta 195 miliarde descărcări pentru toate platformele software. Din acestea 30 de miliarde pe platformele iOS și restul de 165 de miliarde pe dispozitivele cu Android la bord.

Pe un orizont mai îndepărtat, adică în 2021, App Annie anticipează că piața aplicațiilor mobile va crește la 350 de milliarde de descărcări și la încasări de 138 miliarde de dolari.

De remarcat însă, că magazinul de aplicații al celor de la Apple va rămâne cel mai profitabil în următorii cinci ani. În 2021 din doar 42 de miliarde de descărcări Apple ar putea să-și asigure încasări de 60 de miliarde de dolari.

În același timp pe Android, din toate magazinele de aplicații, ar putea fi înregistrate 308 miliarde de descărcări, iar veniturile vor crește la 78 de miliarde de dolari, semn că platforma Android va rămâne în continuare una dominată de aplicații gratuite.