V-ați sters datele din greșeală? Stați liniștiți! Nu sunteți singuri

- Adrian Ungureanu
151

Se pare că în timp ce suntem atenți la amenințările din exterior în ceea ce privește securitatea datelor stocare pe dispozitivele personale, o parte dintre noi rămân fără acestea, pur și simplu din vina noastră.

O cercetare realizată de Kaspersky Lab arată că dintre toate cazurile în care s-au semnalat pierderea de date, 19% dintre respondenți au admis că le-au șters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%).

Studiul Kaspersky mai relevă și o contradicție în felul în care oamenii își tratează datele: deși sunt conștienți de pericolul reprezentat de infractorii cibernetici, acțiunile lor arată că nu își protejează datele în mod corespunzător. Astfel, aproape jumătate dintre ei nu își iau nici măcar măsuri elementare de securitate, cum ar fi setarea unor parole sau a unui cod PIN.

Studiul arată că majoritatea utilizatorilor recunosc existența amenințărilor de securitate la adresa informațiilor deținute, trei sferturi (73%) fiind de acord că infractorii cibernetici și hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor. Două treimi dintre respondenți (65%) spun că programele malware sunt o amenințare cu un grad mare de risc.

Există, însă, o discrepanță între îngrijorările pe care le au oamenii în legătură cu siguranța datelor lor și măsurile pe care le iau (sau mai degrabă nu le iau) pentru a-și proteja datele.
Doar aproximativ jumătate dintre utilizatori își protejează dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% – pentru tablete și 48% – pentru computere.

Mai mult, o persoană din zece nu face nimic pentru a-și proteja datele (19% – pe tablete, 10% – pe computer și 11% – pe smartphone-uri). Deși amenințarea reprezentată de infractorii cibernetici și de programele malware este considerată de mulți drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluție de securitate pe dispozitive.

În plus, există o discrepanță între realitate și percepția utilizatorilor despre un comportament neadecvat și impactul acestuia. Mai puțin de jumătate dintre utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenție poate să compromită serios siguranța datelor.

Atunci când vorbim despre atașamentul oamenilor față de datele lor, fotografiile și video-urile sunt văzute de mulți drept cele mai valoroase și de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale. Însă, acestea se află în cel mai mare pericol de a fi pierdute de pe smartphone-uri, 44% dintre oameni spunând că li s-a întâmplat în trecut, în timp ce 37% dintre utilizatorii de Internet și 30% dintre utilizatorii de tablete au experimentat același lucru.

Pentru îmbunătățirea protecției datelor importante de pe dispozitive, Kaspersky le recomandă utilizatorilor să ia câteva măsuri simple de precauție. Prin realizarea unui backup în cloud, datele pot fi recuperate ușor în orice moment, de oriunde, dacă dispar de pe dispozitivul folosit. Criptarea informațiilor sensibile și protejarea cu parole a dispozitivelor și a aplicațiilor vor îngreuna accesarea datelor dacă un dispozitiv ajunge la cineva rău intenționat. Soluțiile de management al parolelor pot să ajute la crearea și stocarea sigură a unor parole unice.