Utilizatorii de internet s-au protejat mai bine de atacuri în a doua parte a anului trecut

- Adrian Ungureanu
253

Se pare că utilizatorii de internet încep să fie din ce în ce mai conștienți de faptul că trebuie să fie mai responsabili în privința securității cibernetice în a doua partea a anului trecut.

Potrivit unui nou raport publicat de cei de la Kaspersky Lab, în ce de-a doua jumătate a anului 2016 s-a înregistrat o tendință pozitivă în această privință, în sensul că numărul utilizatorilor îngrijorați din cauza securității și care sunt gata să se protejeze împotriva amenințărilor cibernetice este în continuă creștere.

În acest an, Cybersecurity Index-ul a fost ușor modificat: cei mai importanți indicatori au fost revizuiți pentru a reflecta cu mai multă acuratețe viața virtuală a utilizatorilor din diferite țări. Acum, Kaspersky Cybersecurity Index include trei mari indicatori:
Indiferent – procentul de utilizatori care nu cred că pot deveni ținte pentru infractorii cibernetici;
Neprotejat – numărul utilizatorilor care nu și-au instalat o soluție de securitate pe computere, tablete și smartphone-uri;
Afectat – procentajul utilizatorilor care au fost victima unei infracțiuni cibernetice. În a doua jumătate a anului 2016, lista incidentelor incluse în acest indicator a fost extinsă.

Indicele global pentru cea de-a doua jumătate a anului (Indiferent-Neprotejat-Afectat) a fost de 74-39-29. Aceasta înseamnă că 74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenți nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievați au fost victime ale amenințărilor cibernetice în ultimele luni.

Versiunea anterioară avea valori de 79-40-29, ceea ce înseamnă că, în urmă cu șase luni, mai multe persoane se credeau invulnerabile și rămâneau neprotejate.

Procentul victimelor infracționalității cibernetice rămâne la același nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală. Pentru a avea o imagine completă, lista amenințărilor cibernetice include acum ”fraude financiare” și ”dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice”, fără de care indicatorul mediu al celor ”afectați” la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%.

Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creșterea responsabilității utilizatorilor privind siguranța lor.

De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecințelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari.

Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de amenințări a crescut. De exemplu, numărul utilizatorilor afectați de programe ransomware, phishing, furt și scurgeri de date a crescut. În același timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.