Tot mai multe orașe din România au intrat în febra ”Smart City”

- Adrian Ungureanu
420

Se pare că fenomenul ”Smart City” începe să ia amploare și în România, în condițiile în care tot mai multe orașe au realizat, dezvoltă sau au în plan dezvoltarea de proiecte e tip ”Smart City”.

Potrivit unui studiu realizat de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting, peste 25% dintre români locuiesc într-un oraș care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puțin un proiect Smart City.

“Am centralizat și identificat atât soluții cu un mare nivel de replicabilitate, cât și proiecte personalizate unor nevoi unice. Pe lista noastră am reunit nu doar Alba Iulia și Oradea, adevărate motoare ale industriei, alături de București, ci și orașe mici, cu proiecte ambițioase, precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Lista orașelor înscrise în cursa Smart City este într-o continua evoluție și include, în prezent, municipalități precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Bumbești-Jiu, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Iași, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinești, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea.

“Orașele din listă însumează, conform ultimului recensământ, o populație de 5.631.788, iar faptul că peste un sfert din populația României trăiește într-un oraș ce deja pășește în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem și potențialul uriaș al acestor soluții, dacă luăm în calcul atât populația totală, cât și populația urbană rămasă neacoperită, ori locuitorii din orașele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii”, spune Bărbuț.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate în șase categorii – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, clasificate în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene.

Solutiile Smart City identificate în România includ: iluminatul stradal, smart parking, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deșeurilor și diferiti senzori, cum ar fi cei de mediu, folosiți pentru monitorizarea calității aerului.

Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa: Seini, singurul oraș independent energetic din România, Târgu Neamț, care a amplasat pe întreaga sa suprafață iluminatul public cu LED, dar și Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi.