Studiu: 1 din 3 manageri români vrea să investească în soluții de robotizare

389

Managerii și antreprenorii se bazează tot mai mult pe soluțiile de automatizare și robotizare pentru a crește producția și a scădea costurile, pe fondul unei crize de personal specializat și calificat.

Astfel, potrivit studiului ”Automatizarea în companiile românești”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots, producător de roboți colaborativi, denumiți și coboți, 34,7% dintre respondenți au declarat că intenționează să achiziționeze, în următoarele 12 luni, noi soluții de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

Motivele principale care stau la baza dorinței de a implementa o soluție de automatizare sunt nevoia de a reduce costurile (54%) și creșterea producției (44%), însă 54,5% dintre respondenți consideră că ar avea nevoie de ajutor din partea specialiștilor.

În privința obstacolelor pe care le văd în calea automatizării / robotizării activităților din companie, 66,7% din respondenți au indicat costul soluției, 46% au indicat implementarea dificilă și 40% – lipsa flexibilității.

”Robotizarea a demonstrat, în Europa Centrală și de Est, precum și în celelalte țări occidentale, că stimulează dezvoltarea: păstrează locurile de muncă, permite creșterea salariilor și aduce venituri mai mari companiilor”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Horia Stănese, directorul de dezvoltare Universal Robots.

Cea mai folosită soluție de automatizare, în domeniul industrial, este cea de inspecție a calității produselor fabricate (24,6%) și de sudură / lipire (24,1%), iar, în cel al serviciilor, cel mai folosit soft este cel de contabilitate (57%), urmat de cel de gestionare a stocurilor (41%).

Cel mai recent raport al Federației Internaționale pentru Robotică estimează pentru 2017 o creștere de 18%, în ceea ce privește instalarea de echipamente robotice industriale, respectiv de circa 15%, pentru intervalul 2018-2020.