Sony şi Jolla vor să aducă Sailfish OS pe telefoanele Xperia

- Adrian Ungureanu
182

Japonezii de la Sony şi finlandezii de la Jolla, companie fondată de foşti ingineri ai Nokia, vor colabora la dezvoltarea sistemului de operare Sailfish OS, care ar urma să ajungă pe telefoanele Xperia, în scurt timp.

Anunţul a fost făcut de Jolla, compania finlandeză afirmând că a semnat un parteneriat cu cei de la Sony prin care să demonstreze avantajele aduse de Sailfish OS prin intermediu telefoanelor Xperia al companiei japoneze, chiar în aceste zile la MWC 2017.

Jolla a anunţat într-un comunicat oficial că un telefon Xperia cu Sailfish OS la bord să fie lansat până în vară. “Obiectivul este acela de a lansa primul produs pentru clienţii şi membri comunităţii Jolla până la finele trimestrului al doilea din 2017”, se mai arată în comunicatul citat.

Fără sprijinul unui producător de dispozitive mobile Jolla nu a reuşit să se impună pe piaţa sistemelor de operare cu Sailfish OS, care se trage din sistemul de operare Linux MeeGo, dezvoltat iniţial de Nokia şi Intel.

Jolla ar fi dezvoltatorul preferat al autorităţilor moscovite care vor să scape de dominaţia Google şi Apple şi care caută o alternativă pentru Android şi iOS, în special pentru mediu de afaceri şi cel instituţional.

Jolla ar urma chiar să primească sprijin financiar din partea guvernului rus şi poate din această perspectivă cei de la Sony s-au arătat şi mai interesaţi de un parteneriat cu Jolla, mai ales dacă acest acord le va permite un acces mult mai uşor la o piaţă atât de mare precum Rusia.