Șoferii români renunță la GPS-uri, dar cumpără tot mai multe camere video

- Adrian Ungureanu
412
Professional Commercial/Wedding/Portrait Photographer www.barneywarnerphotography.co.uk

În condițiile în care aplicațiile de navigație disponibile pe telefoane au devenit tot mai populare și mai utile, șoferii români au început să renunța la achiziția de dispozitive GPS dedicate.

Potrivit celor de la Mio Technology, piața locală a scăzut puternic în 2017, dar în același timp se observă o creștere a vânzărilor de camere video auto.

Mio Technology a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 2,2 milioane de euro în România, în stagnare față de 2016, scăderea vânzărilor de GPS-uri fiind compensată de vânzările de camere auto.

Pe segmentul de camere video auto, Mio Technology a avut o cotă de piață în creștere cu 15% mai mult față de 2016, în contextul în care interesul clienților pentru dispozitivele de asistență la bord a crescut în ultimul an. Astfel, pe lângă înregistrarea video a călătoriei, șoferii au la dispoziție sisteme avansate de asistență, precum avertizare în caz de părăsire involuntară a benzii de rulare, sistem de avertizare împotriva oboselii sau în caz de coliziune frontală.

“Românii sunt tot mai dispuși să investească în prevenție și siguranță la volan, iar Mio vine în întâmpinarea nevoilor lor cu dispozitive de înaltă performanță. Estimăm că în 2018 va exista aceeași tendință de creștere a segmentului, dar într-un ritm mai lent”, a declarat într-un comunicat remis redacției, Cosmin Dobranis, Country Director Mio pentru România și Ungaria.

În ceea ce privește segmentul de echipamente GPS, interesul românilor pentru aceste dispozitive a scăzut pe fondul creșterii popularității aplicațiilor cu informații din trafic în timp real. Astfel, la nivelul întregii piețe, numărul dispozitivelor de navigaţie comercializate s-a diminuat cu 15%, la aproximatinv 59.000 unităţi, ceea ce a condus și la o scădere a valorii pieței de profil cu 22%.

“Pentru 2018, țintim o creștere la nivelul acestui segment prin lansarea unui GPS nou, al cărui preț de achiziție va fi mai mic, datorită implementării unor hărți cu specificații de bază. Astfel, Mio va intra pe segmentul produselor GPS entry-level, fără funcții avansate, care în prezent cumulează aproximativ 70% din întreaga piață de navigații auto”, a mai spus Cosmin Dobranis.

Obiectivele Mio Technology pentru anul 2018 includ consolidarea ofertei de produse, dar și a vânzărilor pe segmentul camerelor video, inclusiv pătrunderea pe segmentul de piață al produselor de navigație de bază, fără funcții avansate, țintind o cifră de afaceri de 2,3 milioane de euro.