Și iată că FaceID a fost păcălit de un puști de 10 ani

- Adrian Ungureanu
372

Unul din atuurile cu care vine noul iPhone X este sistemul de autentificare prin recunoaștere facială 3D, pe care lumea îl cunoaște drept FaceID.

Sistemul de camere și senzori permite citirea tridimensională și fotografică în același timp a proprietarului și oferă un grad de securitate mai ridicat decât alte soluții de pe piață prezente pe alte telefoane, cum ar fi recunoașterea facială pe de flagship-urile de la Samsung.

Apple spune că există, totuși, o șansă într-un milion ca altcineva să deblocheze telefonul și aici ne referim la a avea foarte multe trăsături comune a putea păcăli FaceID-ul că este aceeași persoană. Acea probabilitate de 1 la 1.000.000 tocmai s-a produs.

Au mai fost clipuri cu gemeni și chiar tripleți care au putut debloca același iPhone, dar de această dată situația nu e chiar aceeași. Este vorba de un puști de 10 ani, care poate debloca telefonul mamei sale.

Evident că puștiul are trăsături similare cu ale mamei sale, dar în același timp există și ceva diferențe. Cei doi seamănă, dar nu sunt identici. Dimensiunile fețelor celor doi nu identice. Și totuși, puștiul poate debloca iPhone X-ul mamei sale fără nicio problemă.

O firmă de securitate a arătat că FaceID poate fi păcălit cu un molaj 3D destul de ușor, fără ca mulajul copie perfect trăsăturile și imaginea fotografică a proprietarului, dovadă că FaceID analizează doar anumite trăsături importante. Așadar, asemănarea perfectă nu este o condiție obligatorie. Pot exista mici diferențe pe ici pe colo la nivelul feței, dar nu punctele de care FaceID ține cont.

De aceea, firmele de securitate spun că în continuare senzorii de amprente sunt în continuare cele mai sigure metode de autentificare pentru amprentele sunt unice. Partea proastă cu amprentele digitale este că pot fi mai ușor de ”furat”, ”reprodus” decât un mulaj facial tridimensional.

oricum, ar fi o mare bătaie de cap pentru cineva să încerce să facă mulaje 3D după fața unui utilizator de iPhone X, dacă telefonul nu valorează foarte mult, prin prisma informațiilor pe care le conține.

Așadar, stați liniștiți, pentru utilizatorul de rând FaceID este cea mai sigură metodă de recunoaștere facială de pe piață. Nu este perfect, dar este sigur.