Serviciul YouTube Red ar putea fi lansat în lunile următoare şi în Europa

305

YouTube Red este alternativa Google la serviciile mai cunoscute de conţinut media exclusiv şi original de la Netflix, Spotify şi Amazon Prime. Serviciul este disponibil de ceva timp în State Unite, dar Google vrea să-l aducă şi în Europa.

YouTube Red este un serviciul care permite vizionarea de conţinut pe platforma celor de la Google fără să fie deranjaţi de reclame, pot vedea conţinut exclusiv, înaintea utilizatorilor normali de YouTube, pot descărca melodii pe dispozitivele lor pentru a se bucura de ele şi când nu au conexiune la internet, dar şi alte avantaje.

Google vrea să-şi majoreze aria de acoperire şi să-şi crească numărul de abonaţi. În prezent are circa 1,5 milioane de abonaţi, dar este departe de Spotify sau Netflix, care au 40 de milioane, respectiv 86 de milioane de abonaţi plătitori în întreaga lume.

Singura problemă pe care o are acum Google este aceea că trebuie să renegocieze contractele cu deţinători drepturilor de autor pentru conţinutul pe care-l distribuie prin YouTube Red. Marile case de producţie ar dori mai mulţi bani de la Google, dacă se extinde pe alte pieţe. Google a plătit redevenţe de 1 miliard de dolari către industria muzicală în ultimul an, dar casele de producţie spun că această sumă este “un nimic în comparaţie cu banii pe care Google îi face pe YouTube”.

Cât despre disponibilitatea serviciului acesta va ajunge mai mult ca sigur în Marea Britanie, unde preţurile pentru abonament să fie de 9,99 lire sterline lunar. De asemenea, vor mai fi şi alte câteva pieţe din Europa, iar probabil tarifele vor începe de la 9,99 euro pe lună. Deocamdată nu sunt informaţii legate despre posibilele ţări în care Google va oferi acces la YouTube Red, dar cu siguranţă România nu se va afla în primul val de extindere.