Șefii HTC iau în calcul vânzarea companiei

265

Compania taiwaneză a părut anul acesta că ar putea reveni ceva mai puternic pe piața smartphone. A lansat trei modele destul de interesante, HTC U Play, U Ultra și U11, în timp ce divizia care dezvoltă casca de realitatea Vive VR, merge foarte bine.

Dar în timp ce afacerea cu dispozitive VR pentru foarte bine, divizia de mobile nu merge deloc bine, deși anul acesta a reușit să mai crească puțin în vânzări. Creșterea însă nu este încurajatoare, iar întregul grup HTC se chinuie din punct de vedere financiar. Valoarea de piață a companie s-a prăbușit cu 75% în ultimii 5 ani.

În aceste condiții, potrivit agenției americane Bloomberg, care citează surse apropiate situației de la HTC, șefii companiei iau în calcul două variante pentru a mai atrage bani.

Prima variantă este aceea de a vinde divizia de dispozitive VR, o soluție care nu pare să aibă nicio logică pentru că este singura care chiar merge bine, în timp ce divizia de mobile are o cotă de piață la nivel global pe piața smartphone a scăzut la sub 2%. Cel mai probabil, acționarii majoritari vor să vândă divizia VR, vor recurge apoi la vânzarea patentelor deținute de HTC și apoi să bage în faliment divizia de mobile, scenariu care-mi aduce aminte de situația celor de la Kodak.

Cealaltă variantă luată în calcul de taiwanezii este chiar vânzarea întregii companii. Astfel, acționarii majoritari ai companiei taiwaneze și-ar face, practic, ieșirea din companie și și-ar asuma acum pierderea, încasând atât cât mai pot fără a mai risca intrarea în faliment, temere cu care HTC se confruntă deja de vreo 2-3 ani.

Cu siguranță HTC are suficient de multe patente pe piața smartphone și nu numai ca să o facă o țintă atractivă pentru un cumpărător, poate chiar un competitor direct, cum ar fi Samsung, LG sau de ce nu Lenovo, companie care deține în prezent și Motorola. Dar problema care se pune în cazul unei achiziții din partea unui competitor este dacă va mai menține brandul HTC pe piața smartphone.

Bloomberg este o agenție internațională de presă destul de serioasă, cu surse destul de bune, dar neavând nicio confirmare oficială, deocamdată aceste informații rămân la nivel de zvonuri și speculații.