Se ascut cuțitele! Războiul acuzațiilor dintre Qualcomm și Apple devine tot mai aprins

217

Qualcomm a intrat din ce în ce mai mult în vizorul autorităților de reglementare din mai multe țări. Producătorul de componente hardware pentru dispozitivele mobile este tot mai des că-și impune proprii termeni față de companiile producătoare de gadget-uri mobile, profitând de poziția dominantă de pe piața procesoarelor mobile.

Compania americană are probleme în Coreea de Sud, unde riscă cea mai mare amendă din istoria companiei de peste 900 de milioane de dolari pentru abuz de poziție dominantă. Situația se repetă oarecum și în SUA, unde Comisia Federală de Comerț (FTC) acuză Qualcomm că le cere producătorilor de telefoane să plătească redevențe și pentru telefoanele care nu folosesc componentele sale.

FTC a dat în judecată companie producătoare de procesoare și modem-uri pentru dispozitivele mobile, iar la scurt timp Apple a venit cu propriul dosar în care acuză Qualcomm că solicită prețuri mult prea mari pentru utilizarea patentelor sale.

Qualcomm a decis să nu rămână datoare celor de la Apple și a venit acum cu propriul său dosar, în care acuză Apple că în mod deliberat limitează potențialul modem-urilor folosite pe telefoanele iPhone 7 pentru a părea mai slabe decât modelele care folosesc modem-uri de la Intel.

Altfel, spus Qualcomm le-ar face de râs modem-urile în mod intenționat, compania notând în argumentarea dosarului depus că Apple ”i-a împiedicat pe clienți să se bucure de potențialul maxim al inovațiilor Qualcomm”. Mai mult, afirmă că în cazul în care telefoanelor cu modem-urile sale au demonstrat că sunt mai performante decât cele cu modem-uri de la Intel, Apple ar fi susținut idee falsă că nu nu există nicio diferență vizibilă care să demonstreze că modem-urile Qualcomm sunt mai bune.

Totodată, Qualcomm susține faptul că Apple i-ar fi amenințat să nu mențină tăcerea pe această temă și să nu mai susțină că modem-urile sale sunt mai bune decât cele de la Intel. Nu în ultimul rând, Qualcomm mai susține că Apple ar fi intervenit în rândul companiilor care asamblează iPhone-uri și iPad-uri, dar și în rândul altor furnizori să nu mai facă înțelegeri cu producătorul de procesoare și modem-uri pentru dispozitivele mobile.

Una peste alte, conflictul dintre cei doi giganți tehnologici escaladează din ce în ce mai mult. Problema este aceea că ambele companii par mai degrabă să piardă din aceste dispute legale. Cel puțin la capitolul imagine vor avea de suferit, pentru că acuzațiile venite din ambele părți ne arată că cele două companii au probleme serioase în ceea ce privește etica în afaceri.