Scandalul bateriilor le-ar putea aduce celor de la Apple, pierderi de 10 miliarde de dolari în 2018

- Adrian Ungureanu
411

Problema cu iPhone-urile mai vechi, care se mișcă mai greu din cauza bateriilor ”îmbătrânite” ar putea să aibă consecințe destul de importante la nivel financiar pentru cei de la Apple, este de părere un analist al grupului financiar britanic, Barclays.

După cum bine știți, pentru a preveni închiderile accidentale ale telefoanelor și prelungirea vieții bateriilor, Apple a decis să reducă, în mod tacit, puterea modelelor mai vechi de iPhone, în speță generațiile iPhone 6, 6S și 7 și iPhone SE.

Lucrurile au ieșit la iveală, majoritatea fanilor Apple s-au arătat înfuriați de practicile companiei și au luat cu asalt producătorul de iPhone-uri. Pentru a mai domoli ”furia” fanilor, Apple și-a cerut scuze și a fost de acord să le ofere clienților să-i posibilitatea de a-și schimba bateriile de pe telefoanele lor la un preț redus. De la 75 de dolari, prețul a fost redus până la 29 de dolari.

Într-o notă trimisă către investitori de către Mark Moscowitz, analist în cadrul Barclays, sunt subliniate două aspecte în această situație. În primul rând este vorba de faptul că Apple își asumă o cheltuială pe care în mod normal ar fi trecut la profit. Al doilea aspect este acela că utilizatorii care vor profita de acestea oportunitate oferită de Apple de a-și schimba bateriile la un preț mult mai mic, va avea impact direct asupra vânzărilor de telefoane noi. Adică de iPhone 8, 8+ și X.

Acesta a spus că modelele de predicție Barcalys indică faptul că aproximativ 10% din totalul de 219 milioane utilizatori de iPhone de la nivel global vor prefera înlocuirea baterie. Cum cu baterii noi telefoanele vor ”accelera” din nou în performanțe, utilizatorii nu vor mai simți nevoia de a-și cumpăra un telefon nou.

În aceste condiții, analistul Barclays anticipează un impact important în vânzările de telefoane noi. Acesta estimează că Apple ar putea vinde cu circa 16 milioane mai puține modele noi, ceea ce s-ar traduce într-o scădere de 4% a veniturilor, adică în jur de 10,3 miliarde de dolari.