Scădere record a pieței smartphone pe final de 2017, din cauza telefoanelor scumpe

449

Se pare că politica unor companii mai îndrăznețe la capitolul prețuri, cum ar fi Apple, Samsung sau Huawei nu s-a dovedit una benefică din punct de vedere al volumului de vânzări.

Telefoanele au început să fie mai scumpe încă de la primele modele al anului trecut, începând cu telefoanele de la Huawei și LG prețuri de peste 600 de dolari.

Au urmat Samsung, Apple și Huawei care au urcat la 1.000 de dolari și lucrurile au devenit și mai grave. Companiile au început să facă mai mulți bani, dar au vândut mai puțin. Iar asta s-ar putea răsfrânge și în evoluția vânzărilor viitoare.

Potrivit celui mai recent raport de realizat de compania de cercetare de piață americană, Strategy Analytics, în al ultimul trimestru din 2017, piața smartphone a înregistrat cea mai mare scădere din istoria acestei piețe.

Livrările au scăzut cu 8,8%, ceea ce a limitat și potențialul de creștere al pieței smartphone la nivelul întregului an 2017, la doar 1,3% față de 2016.

Principali factori care au influențat negativ evoluția vânzărilor sunt prețurile tot mai mari și ciclul de înlocuire tot mare. Prețurile prea mari au determinat scăderea vânzărilor în special în China, mai ales în condițiile în care și producătorii locali care scoteau telefoane performante la prețuri acceptabile au decis să urmeze politica de preț adoptată de giganții Apple și Samsung.

Cât despre ritmul de înlocuire al telefoanelor vechi cu alte noi, a scăzut și el drasctic. Asta și pentru că telefoanele de clasă medie sunt destul de bune echipate și oferă performanțe pe un timp mai îndelungat decât în anii anteriori. Cu alte cuvinte, dacă telefonele încă funcționează bine, oamenii nu au motiv să le schimbe prea des.

Ținând cont de evoluția actuală a vânzărilor, cei de la Strategy Analytics anticipează că 2018 va fi primul an în care piața smartphone va înregistra o scădere a vânzărilor.