Samsung vrea să ascundă camerele pentru selfie-uri sub ecranele telefoanelor

- Adrian Ungureanu
413

Producătorii de telefoane încearcă să aducă ecrane din ce în ce mai mari pe telefoane. Una din cele mai bune și productive soluții a fost reducerea dimensiunilor ramei din jurul ecranelor.

În unele cazuri a fost eliminată complet pe 2 sau 3 laturi ale ecranului, lăsând 1 sau 2 parți din ramă mai pronunțate, care să găzduiască difuzoarele, camera frontală și ceilalți senzori amplasați frontal.

Pentru a acoperi și mai mult din panoul frontal unii producători au ales chiar să decupeze ecranul în jurul acestor componente. Essential, Sharp și în cele din urmă Apple au ales această variantă. Deși ecranele acestor telefoane ocupă destul de mult din panoul frontal, aspectul general este unul compromis. Chiar și în cazul iPhone X, decupajul din ecran a fost criticat.

Evident că dacă nu ar fi toate acele elemente frontale, telefoanele ar putea avea ecrane care să acopere complet partea frontală. Cu difuzoarele nu este o problemă pentru că există varianta difuzoarelor piezoelectrice, mini motoare de vibrații care transformă întregul telefon într-un difuzor, soluție folosită de cei de la Xiaomi, pe modelul Mi Mix, lansat în 2016.

Problema camerelor și ai celorlalți senzori fotosensibili nu a fost rezolvată, dar ar putea fi dezvoltată. Cei de la Samsung au depus un patent care adresează direct această problemă.

Compania sud-coreeană vrea să camerele foto sub display. Problema e că în prezent, nu există o asemenea cameră, capabilă să fotografieze prin display-ul telefoanelor.

Soluția Samsung presupune utilizarea unor panouri OLED transparente și a căror viteză de redare a cadrelor (rată de refresh) să fie suficient de mare și sincronizată perfect cu camera, astfel încât, între afișarea cadrelor, care nu este în mod normal evidentă ochiului liber, camera să poată capta lumina care trece prin panoul OLED.

În teorie, nu pare nici complicată, nici imposibilă această tehnologie, să vedem dacă și când va reuși. Cu siguranță nu e atât de simplu pe cât pare.