Samsung și-ar putea reduce drastic dependența de procesoarele Qualcomm

- Adrian Ungureanu
216

Parteneriatul dintre Samsung și Qualcomm începe să scârțâie după ce compania americană a decis ca următoare generație de procesoare să nu mai fie produse în în fabricile Samsung.

Procesoarele Snapdragon 835 au fost produse doar în fabricile Samsung, motiv pentru care Samsung a primit prioritate la procesoarele SD835, lucru care a dat peste cap planurile competitorilor, cum ar fi LG sau Sony.

Qualcomm a oferit noul contract în totalitate taiwanezilor de la TSMC, companie care produce și procesoare pentru cei de la Apple. Taiwanezii au fost primii care au finalizat procesul de producție a procesoarelor pe arhitectură de 7 nm, înaintea celor de la Samsung și de aceea americanii au mers pe mâna taiwanezilor.

Cel mai probabil, Samsung cumpăra și mai ieftin procesoarele de la Qualcomm, în condițiile actuale, este posibil ca noi termeni contractuali să nu mai fie la fel de avantajoși pentru Samsung.

Probabil acesta este motiv pentru care, cele mai noi zvonuri din Coreea de Sud anunță că doar 40% din modelele Galaxy S9 și S9+ vor fi echipate cu procesoare Snapdragon 845, restul urmând să fie echipate cu propriile procesoare Exynos. În prezent, circa 70% din telefoanele Samsung sunt echipate cu procesoare de la Qualcomm.

Se vorbește chiar că Samsung ar fi început deja să facă presiuni asupra celor de la Qualcomm, iar o ceartă între coreeni și americani ar putea fi în detrimentul companiei americane, care ar putea pierde cel mai mare client al său.

Poate că era și timpul ca Samsung să-și umfle și mai multe mușchii pe piața procesoarelor pentru terminalele mobile, mizând mai multe pe platformele Exynos. Au și tehnologia, și experiența și fabricile necesare pentru a produce suficiente procesoare Exynos, care au dovedit anul acesta că pot fi mai rapide decât procesoarele de la Qualcomm.

Ieri notam că Samsung ar fi primit prioritate la procesoarele Snapdragon 845, dar rămâne de văzut dacă Snapdragon va mai rămâne o prioritate pentru Samsung.