Samsung se pregătește să concureze cu MediaTek și Qualcomm cu procesoarele Exynos

- Adrian Ungureanu
413

Samsung dezvoltă de ceva ani platforma Exynos pentru dispozitivele mobile. În ultimii ani a început să se bazeze tot mai mult pe procesoarele sale, folosindu-le chiar și pe flagship-urile sale, modelele din familiile Galaxy S și Galaxy Note.

În rest, în afara unor cazuri mai izolate, Samsung nu a pus platforma Exynos la vânzare pentru toată lumea. Acum, însă, cele mai noi zvonuri din Taiwan anunță că Samsung se pregătește să-și ofere platforma oricui dorește, intrând, astfel, în concurență directă cu cei de la Qualcomm și MediaTek.

Samsung, folosește procesoare Qualcomm pentru mai toate telefoanele sale, iar în ultimii ani a fost partenerul numărul unui al companiei americane, producând în propriile fabrici procesoarele Snapdragon. Anul acesta compania va produce pentru Qualcomm noua platformă de top, Qualcomm 845, care se va regăsi și pe modelele Galaxy S9 și S9+.

Dar Samsung crede că poate face mai mult cu platforma Exynos. În ultimii ani, în testele de referință, procesoarele Exynos au scos rezultate mai bune decât cele de la Qualcomm, semn că Samsung și-a îmbunătățit semnificativ procesoarele și probabil acum consideră că poate deveni un jucător important pe piața procesoarelor pentru dispozitive mobile.

În prezent, ca producție, Samsung este al patrulea mare producători de procesoare pentru telefoane, după Qualcomm, Apple (Foxconn) și MediaTek, în condițiile în care procesoarele, aproape în totalitate au fost folosite doar pe propriile telefoane.

Presa taiwaneză relatează că dacă Samsung va începe să-și scoată procesoarele Exynos pe piață, producătorul local, MediaTek va fi prima victimă și că vor fi nevoiți să-și regândească planul de afaceri încă din acest an.