Samsung nu-și vinde propriile procesoare Exynos din cauza unui contract semnat cu Qualcomm

- Adrian Ungureanu
776

Samsung și Qualcomm par să aibă o relație foarte bună, dar lucrurile nu sunt la fel de cordiale pe toate palierele. Însă relația lor pare atât bună și pentru că cele două companii dansează după cum îi cântă cealaltă. Totuși, un pare că reușește să cânte mai tare.

Avem de o partea situația în care Samsung îi ajută pe americani să producă noile procesoare Snapdragon 835, iar sud-coreenii au primit prioritate la comenzi pentru fi primii care pun mâna pe noile chip-uri de top.

De cealaltă parte, pentru a nu-și supăra partenerii, se pare că Samsung a fost de acord cu o condiție impusă de Qualcomm. Parteneriatul lor va funcționa bine, atât timp când gigantul sud-coreean nu va face concurență pe piața dispozitivelor mobile cu procesoarele lor Exynos.

Așadar, nu este vorba despre vreo reținere a celor de la Samsung de a echipa telefoanele altor producători cu procesoarele proprietare, ci o condiție dintr-un contract semnat cu americanii de la Qualcomm.

Partea cea mai dezavantajoasă pentru Samsung este aceea că nu va putea vinde pentru 25 de ani propriile procesoare altor producători de telefoane și tablete. Din păcate, nu știm când a început această perioadă în care Samsung este blocată de la vânzarea propriilor soluții hardware.

Singura șansă a celor de la Samsung ar fi aceea că autoritățile sud-coreene știu de această înțelegere și nu sunt de acord cu ea pentru că ar fi o practică anticoncurențială. Qualcomm ar fi abuzat de puterea sa de negociere datorită poziției dominante pe această piață și ar fi forțat pe cei de la Samsung să o accepte.

De aceea, Comisia de Comerț coreeană a propus o amendă de 873 de milioane de dolari într-un dosar în care Qualcomm este acuzată de abuz de poziție dominantă, nu doar față de Samsung ci de față de toți producătorii de telefoane de pe piață.