Samsung construiește o nouă fabrică de procesoare și anunță un nou parteneriat cu Qualcomm

- Adrian Ungureanu
446

Samsung și Qualcomm lucrează împreuna de ceva timp, compania americană folosindu-se de capacitățile sporite de producție și avansate ale gigantului sud-coreean.

Așa Samsung a produs în exclusivitate procesoarele de top de anul trecut, Snapdragon 835 și la fel se va întâmpla și în acest an, cu Snapdragon 845, procesoarele care vor echipa cele mai puternice telefoane cu Android.

În condițiile în care Samsung produce propriile procesoare, modelele Exynos, care încep să devină din ce în ce mai performante și care scor rezultate mai bune în testele de referință, atât pe Galaxy S9, cât și Galaxy S9+, ne gândeam, dacă nu cumva Samsung se va rupe de Qualcomm.

Dar nu se va întâmpla acest lucru. Sud-coreenii au demarat construcția unei noi fabrici de procesoare, care să producă chip-uri pe o arhitectură de doar 7nm. În prezent s-a ajuns la 10nm prin procesul de producție FinFET.

Noua fabrică va fi mult mai avansată, implementând un proces nou, care va permite ”spargerea” siliconului în „fragmente” de doar 7nm. Procesul se numește ”Extrem Ultra Violet” (EUV) și va permite producția unor chip-uri mult mai avansat.

Cei de la TSMC produc deja chip-uri pe arhitectură de 7nm, dar folosesc procesul FinFET, iar procesoarele produse pe acest proces, ar fi, cel puțin în teorie, mai puțin performante.

Noule procesoare cu arhitectură de 7nm vor fi mai compacte decât cele actuale, deci se mai reduc dimensiunile unei componente vitale din interiorul dispozitivelor mobile, apoi ar trebui să aducă o creștere de 10% a puterii de calcul în comparație cu cele de 10nm produse prin procesul FinFET, dar și un consum de energie mai redus cu 35%.

Ce treabă are toate astea cu Qualcomm? Are! Pentru că între timp Samsung a anunțat și semnarea unui nou parteneriat cu Qualcomm, urmând să producă viitoarea generație de chip-uri Snapdragon care să fie compatibile cu rețelele de comunicații 5G.

Există, totuși, un semn de întrebare dacă Samsung va prinde modelele Snapdragon 855, pentru că producția în masă în această nouă fabrică va începe abia la anul. Deci este posibil ca Samsung să nu mai aibă exclusivitate în 2019 la procesoarele celor de la Qualcomm.