Samsung a anunţat oficial desfiinţarea “turnului de control”, în urma scandalului de corupţie

- Adrian Ungureanu
174

Samsung a anunţat oficial desfiinţarea Biroului de Strategii Viitoare, “turnul de control” al grupului, ca urmare a celui mai mare scandal de corupţie în care a fost implicat vreodată conglomeratul sud-coreean.

Scandalul care s-a soldat cu arestarea vecpreşedintelui diviziei Samsung Electronics, Lee Jae-yong, moştenitorul “imperiului Samsung”, acuzat de dare de mită unor apropiaţi ai fostului preşedinte al ţării, Park Geun-hye, care a fost forţată să demisioneze.

Biroul care urmează să fie desfiinţat, era locul în care se luau cele mai importante decizii legate de afacerile grupului Samsung, încă din 1959, acesta fiind creat de către fondatorul Samsung, Lee Byung-Chull.

Săptămâna trecută, doi înalţi oficialii ai acestui Birou s-ar fi arătat dispuşi să renunţe la funcţiile pe care le deţineau pentru a-şi asuma responsabilitatea în cazul de corupţie. Era aşteptat ca Samsung să oficializeze retragerea acestora din cadrul grupului în luna martie, dar iată că în ultima zi a lui februarie, sud-coreenii au anunţat desfiinţarea întregului “turn de control” al grupului.

Lee Jae-yong, moştenitorul afacerilor Samsung, a fost arestat preventiv la începutul lunii februarie pentru mai multe capete de acuzare, cel mai important fiind acela de dare de mită pentru obţinerea de favoruri din partea autorităţilor sud-coreenilor, cuantumul “şpăgilor” ridicându-se la peste 36 milioane de dolari.