S-a stabilit! ZTE scapă de embargoul american, dar nu scapă chiar așa de ușor

- Adrian Ungureanu
428

Veste mare pentru ZTE! Negocierile dintre oficialii SUA și cei din China au fost de bun augur pentru compania chineză. Statele Unite nu va mai impune embargoul împotriva ZTE privind utilizarea de tehnologii și componente americane, măsură care putea duce la falimentul companiei chineze.

Dar cum relatam ieri, ridicarea embargoului nu se face fără niciun fel de condiție. Fără niciun fel de alte penalități împotriva ZTE. Compania chineză va trebui să plătească noi amenzi, care se anunță a fi uriașe. Încă nu a fost stabilit cuantumul total, acesta urmând să fie stabilit la finele acestei săptămâni, dar este clar că vor fi amenzi usturătoare pentru ZTE. Până în prezent, ZTE fusese amendată cu 900 de milioane de dolari. Deci vă puteți închipui ce urmează pentru compania chineză.

În plus, ZTE va trebui să facă schimbări drastice în echipa de conducere, așa că vor pica multe capete din vârful ierarhiei de conducere a companiei chineze.

Este, însă, un preț mic plătit de ZTE, companie care acum 2 săptămâni sista vânzările la nivel global și vorbea de faliment. ZTE și-a căutat-o cu lumânarea. A încălcat embargoul impus de SUA Iranului și Coreei de Nord, importând ilegal produse care foloseau tehnologii și componente americane. Și-au recunoscut vina imediat și au promis că vor lua măsuri împotriva angajaților care au aprobat importurile ilegale. ZTE nu a respectat termenii agreați cu autoritățile americane și a mințit spunând că a luat toate măsurile, dar nu a putut dovedi acest lucru când a trebui să predea raportul.