Românii se tem că hackerii le pot controla gadgeturile fără voia lor

- Adrian Ungureanu
179

Utilizatorii de dispozitive inteligente devin din ce în ce mai conştienţi de pericolele cibernetice chiar dacă vorbim de dispozitive mobile. O bună parte dintre români au temeri chiar foarte mari în legătură cu gadgeturile lor.

Circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private, arată un studiu realizat în mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

Românii țin pasul cu noutățile în materie de tehnologie și cumpără gadgeturi dintre cele mai diverse: 70% au deja smartphone, laptop, tabletă, smart TV sau computer tip desktop, însă aproape un sfert dintre orășeni dețin și terminale de ultimă generație, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuinței sau copilului, conectate la internet (21%), e-reader-e (20%), console de jocuri (15%) sau brățări fitness (14%).

Deși au ales să le cumpere pentru plusul de confort și de divertisment oferit, 43% dintre cei chestionați se tem totuși că răufăcătorii ar putea fura informațiile stocate de pe dispozitivele smart – fotografii, videoclipuri, programe și documente personale – iar un sfert sunt preocupați de faptul că un necunoscut ar putea să pornească pe ascuns camera de filmat sau microfonul dispozitivelor și să înregistreze tot ce se întâmplă în intimitatea propriului cămin.

Temerile lor sunt fondate, dacă luăm în calcul că aceste dispozitive conectate la internet au mai multe vulnerabilități comune, de la probleme severe legate de securitate, până la mecanisme de autentificare slabe și chiar comunicare necriptată cu serverele producătorului, ce permite accesul neautorizat al atacatorilor.

Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender avertizează că aceste vulnerabilități le permit atacatorilor amatori să compromită cu ușurință rețeaua de Internet a utilizatorilor, mizând și pe faptul că mulți români nu știu că locuiesc într-o casă inteligentă și, în consecință, nu conștientizează pericolele la care se expun.

Studiul mai arată că românii nu își actualizează la timp sistemul de operare de pe dispozitivele folosite, până și pe cele utilizate frecvent, precum laptop, tabletă sau computer. Astfel, 20% dintre utilizatorii de laptop și peste jumătate dintre proprietarii unui smart TV nu au actualizat software-ul la cea mai recentă versiune, invocând fie lipsa de timp, fie cea a cunoștințelor necesare unei asemenea operațiuni.

Numărul dispozitivelor conectate la Internet a depășit la nivel global pragul de șase miliarde de unități la finele anului 2016, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.