Românii au cheltuit aproape 2,6 miliarde de lei pe smartphone-uri în 2017

- Adrian Ungureanu
421

Se pare că românii nu au mai cumpărat la fel de multe telefoane inteligente în 2107, cum au făcut-o în 2016, dar au cheltuit ceva mai mulți bani, cumpărând telefoane cu specificații mai bune.

Potrivit unui studiu realizat de compania cercetare de piață IDC, piața locală a scăzut în volum cu 4% față de 2016, la 3,1 milioane de smartphone-uri vândute. Cu toate acestea, pentru că românii s-au îndreptat către telefoane mai scumpe, valoarea pieței s-a menținut la un nivel similar cu cel din 2016. Potrivit IDC valoarea pieței smartphone din România s-a ridicat în jurul a 687 milioane de dolari, adică aproape 2,6 miliarde de lei.

”Românii cumpără telefoane din ce în ce mai sofisticate. Marea majoritate au ales telefoane 4G și telefoanele cu ecrane mai mari. Creșterea economică s-a văzut și în vânzările de telefoanelor cu prețuri între 200 și 300 de dolari, dar și a segmentului de telefoane premium, care au devenit în prezent cele mai importante categorii în termeni de volum”, a explicat în raport Alexandra Rotaru, analist IDC România.

Samsung rămâne lider, Huawei vine tare din urmă, iar Allview se prăbușește
Potrivit IDC, Samsung și-a păstrat poziția de lider pe piața locală, dar poziția sa este amenințată tot mai multe de Huawei. O evoluție foarte bună au avut-o și vânzările de telefoane Nokia, revenirea brandului finlandez pe piața smartphone fiind bine primită în România.

Câte despre brandurile locale, IDC mai notează că Allview, a pierdut statutul de lider pe segmentul brandurilor din regiunea Europei Central și de Est, după ce vânzările companiei brașovene au scăzut cu 40% în 2017.

IDC anticipează că piața ar putea crește ușor în următorii ani, începând cu 2018, o influență importantă având-o viitoarele telefoane compatibile cu rețelele de telecomunicații 5G.