Review Nokia 3 – telefon de buget interesant, dar HMD și Nokia ar putea mai mult 

- Adrian Ungureanu
923

În ultima săptămână ne-am aflat în prezența unuia din primele smartphone-uri de la revenirea pe piață a brandului finlandez, care a lipsit aproape doi ani în urma ”despărțirii” de Microsoft. 

Acum telefoanele sunt produse de către o altă companie finlandeză, HMD Global, reprezentanții Nokia oferindu-le brandul pentru următorii 10 ani. Dar HMD este o companie fondată de foști angajați ai Nokia, unii dintre ei cu peste 20 de ani de experiență în cadrul companiei care a făcut legea pe piața telefoanelor mobile la finele anilor ’90 începutul anilor 2000. Așadar, vorbim de o companie care împărtășește viziunea Nokia.

În acest an, compania a lansat trei smartphone-uri, Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 și o versiune modernă a nostalgicului Nokia 3310, care a făcut istorie în deceniul trecut. Dintre acestea, Nokia 3 este primul care a ajuns în magazine și la operatorii de telecomunicații din România. L-am primit și noi la teste din partea reprezentanților HMD Global din România, iar acum a venit momentul să vă împărtășim impresiile noastre.

Design cu tentă premium
Nokia 3 este fratele mai mic al familiei, fiind cel mai puțin dotat din cele trei smartphone-uri lansate până acum și cel mai ieftin, dar impresionează la capitolul estetic. Dispune de un display 5 inci, cu rezoluție HD, protejat de un panou Gorilla Glass, care pe lângă protecție, îi oferă un plus de eleganță.

Rama metalică îi oferă, de asemenea, un puncte bonus la capitolul estetic și în același timp și un plus la capitolul rezistență. Noi am avut varianta cu carcasă neagră și pare mai elegantă decât cea de culoare albă (pe care am văzut-o doar în poze, ce-i drept). Când te uiți la el, chiar ai impresia că este un flagship, dovada că, deși este cel mai ieftin dintre smartphone-uri, cei de la HMD și-au dat tot interesul când au desenat telefonul. Este foarte subțire, este ușor, iar design-ul este minimalist. Ajungem, însă, la capacul din spate al telefonului și aici, din cauza materialului din plastic din care este făcut, la atingere impresia de flagship este diminuată. Destul de mult. Mai ales după ți-au trecut prin mână telefoane cu carcase metalice sau din sticlă.

Una peste alta, Nokia 3 este un telefon ”simpatic”. Am văzut telefoane mai scumpe, chiar mult mai scumpe, mult sub Nokia 3 la capitolul design.

Nivelul dotărilor ne readuc cu picioarele pe pământ
Dacă la nivel estetic Nokia 3 stă foarte bine, când ne uităm sub eleganta sa carcasă, ne revenim destul de repede cu picioarele pe pământ. Componentele sunt specifice clasei din care face parte. Nu este un telefon mai slab dotat decât altele de pe piață din aceeași clasă, dar nu poate să ne dea impresia că ar putea oferi mai mult.

Sub capotă, regăsim un modest procesor quad-core tactat la 1,4 GHz, de la MediaTek. Telefonul dispune de 2 GB memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare intern, dar cei care vor mai mult, au la dispoziție și un slot pentru card microSD dedicat. Nu este integrat în aceeași tăviță în care intră și cele două cartele SIM, așa cum fac alți producători, care merg pe stilul acesta hibrid, care în momentul în care vrei să pui un card de memorie, telefonul nu mai poate fi folosit în regim dual-SIM. Dar, în cazul Nokia 3 nu există această problemă.

Componenta foto este formată dintr-o cameră principală cu senzor de 8MP și încă una pentru selfie-uri de 8MP. Camerele se descurcă destul de bine atunci când fotografiile sunt făcute în medii luminate corespunzător. În spații întunecate sau pe timp de noapte ambele camere sunt extrem de modeste. Unul din marile minusuri ale lui Nokia 3. Există o discrepanță foarte mare între pozele realizate în lumina zilei și cele realizate noaptea sau în spații întunecate. Puteți vedea singuri diferențele în galeria de mai jos.

Experiența Android pură, nu chiar tot ce am sperat
HMD și Nokia au ales să instaleze o versiune curată de Android 7.0 Nougat, cele două companii promițând, inclusiv în cadrul evenimentului de lansare din România, că nu se vor băga peste sistemul de operare de la Google. Acesta este un lucru bun, pentru că telefoanele Nokia vor fi printre primele care vor beneficia de pachetele de actualizări de la Google și nici nu se mai pierd resurse hardware pentru a ”alimenta” încă o interfață. Dar, sincer, în anumite momente, înțelegem de ce unii producători preferă să facă ajustări sistemului de operare de la Google. Cum cele mai multe telefoane pe care le-am testat au venit cu interfețe instalate de producători, e greu să poți vedea ce înseamnă experiența Android pură. Dar Nokia 3 ne-a oferit această posibilitate și parcă nu suntem chiar atât de impresionați. Google încă mai poate îmbunătăți Android-ul.

Probabil că nivelul de dotări de pe Nokia 3 nu este cel mai ridicat, dar cred că o versiune curată de Android ar fi trebuit să ofere un nivel de funcționare mai cursiv, mai fluent. Există momente în care lag-ul este evident, aplicațiile mai prețioase rulează, câteodată, foarte greu și chiar te face să te întrebi: Este asta experiența Android pură?

Nokia 3 nu este cel mai slab telefon pe care l-am testat, dar este destul de modest. Când ne uităm la prețuri, însă, nu putem cere prea mult. În România, prețurile se învârt între 600 și 800 de lei, este oferit gratuit de operatori la abonamente relativ mici și poate fi un telefon potrivit pentru cei care nu țin neapărat să aibă un iPhone sau Galaxy S8. Are o baterie destul de bună pentru nivelul dotărilor sale, care la 2.630 mAh îți oferă o zi întreagă de autonomie fără probleme.

Concluzie 
Dacă luăm în calcul design-ul elegant, nivelul dotărilor, Android-ul fără ”crapware” și prețul, Nokia 3 este un telefon interesant. Nu este chiar cel mai convingător argument al celor de la HMD că Nokia poate redeveni în fruntea pieței de telefoane mobile, dar avem speranța că pot mai mult. Așteptăm să vedem cum sunt modelele Nokia 5 și Nokia 6 și poate atunci vom avea o imagine mai clară asupra potențialului telefoanelor Nokia în noua eră.