Review – Lenovo K6, un telefon de clasă medie, potrivit pentru un utilizator normal

- Adrian Ungureanu
387

Piaţa smartphone este definită în principiu de dotări şi preţ. Dar la acestea aş mai adăuga modul de utilizare. La extreme se află cei care, pur şi simplu au nevoie de un telefon la care să vorbească, iar un smartphone nu le este neapărat necesar şi cei care se trezesc cu telefonul în mână, îl iau la masă cu ei, la întâlnire, în baie şi adorm uitându-se la telefon. Între aceste extreme se află utilizatorul normal. Acesta este segmentul cel mai numeros la nivel global. Aceştia ajung să folosească mai toate funcţiile unui telefon, unele mai frecvent, altele mai rar, care nici nu abuzează de telefon, dar care totuşi se simt bine să aibă un smartphone.

Pentru acest segment este Lenovo K6. Este un telefon care ar putea să vină cu prea multe lucruri pentru cineva care are un smartphone doar pentru că era la 1 leu sau chiar gratis la abonament. În acelaşi timp nu este ceea ce caută un utilizator de iPhone 7 Plus sau Samsung Galaxy S7 Edge.

Design
Lenovo K6 vine cu un design care i-ar putea mulţumi pe mulţi pasionaţi de telefoane. Nu este nici cel mai elegant telefon din lume, dar în acelaşi timp, pentru un telefon de pe segmentul său, are un plus faţă de concurenţă. Carcasa de metal îi conferă mai multă eleganţă, în timp ce liniile sale nu sunt chiar cele mai grozave. S-ar fi putut muncii mai mult în această direcţie, totuşi.

În materie de design, un mare minus este amplasarea butoanelor de volum şi de închidere în zone mai puţin fericite. Cei de la Lenovo au ales să amplaseze butoanele ceva mai jos decât am văzut pe alte telefoane, iar butonul de închidere este exact pe mijloc. Chiar dacă îl ţii cu mâna stângă, fie cu mâna dreaptă, poţi oricând apăsa pe butonul de închidere când ţi-e lumea mai dragă. Butoanele sunt şi destul de sensibile şi uşor de apăsat.

De asemenea amplasarea boxelor pe partea din spate, care au “deschidere” prin două seturi de mici orificii, din nou nu este cea mai inspirată. Pus pe o masă sau în pat orificiile sunt acoperite şi chiar dacă volumul este dat la maximum sunetul nu prea pătrunde.

Ultimul minus, ar fi acela că, telefonul, dacă nu-l ştergi constant ai impresia că este murdar tot timpul. Şi ecranul şi capacul din spate se “urâţesc” foarte repede din doar câteva atingeri.

Tehnologie
Ca tehnologie, aşa cum notam şi mai sus este un telefon care se încadrează pe segmentul de clasă medie. Vine cu un ecran de 5 inci, cu rezoluţie Full HD, o platformă Qualcomm Snapdragon 430 cu procesor octa-core, tactat la 1,4 GHz, procesor grafic Adreno 505 şi 2 GB memorie RAM.

Telefonul este disponibil pe piaţă atât cu 16, cât şi cu 32 GB spaţiu de stocare intern, iar cei care îşi doresc mai mult au şi un slot pentru card microSD de până la 256 GB. Dar dacă vreţi un card de memorie la bord, nu-l veţi mai putea folosi ca un telefon dual-SIM. Telefonul vine cu două sloturi pentru cartele nano-SIM, dar unul dintre aceste sloturi este folosit pentru a găzdui cardul de memorie.

Componenta foto este formată dintr-o cameră principală cu senzor de 13 MP cu autofocus, capabilă să filmeze la rezoluţie Full HD, iar cea principală are un senzor de 8 MP, care îşi face foarte bine treaba în condiţii de lumină corespunzătoare. Chiar şi cei mai pretenţioşi fani de selfie-uri s-ar arăta mulţumiţi de camera frontală de pe Lenovo K6. Telefonul dispune şi de un sensor pentru amprente, amplasat exact sub camera foto, într-o zonă foarte bună şi funcţionează foarte rapid.

Bateria este de 3.000 mAh ora, care ar trebui să ofere suficientă energie, pentru un telefon cu asemenea dotări, dar ceva nu este echilibrat foarte bine. Deşi dă impresia că poate oferi o autonomie peste medie, după ceva mai mult de o oră de vizionat clipuri pe YouTube a coborât indicatorul de baterie de la 76%, la 6%. Un ritm destul de rapid. Nu am văzut un alt telefon care să rămână atât de repede fără energie, în exact aceeaşi situaţie. În schimb, mi s-a părut că se şi încarcă destul de repede, ceea ce este un aspect pozitiv.

Pentru că tot am vorbit de mod de utilizare mai intens, nu mi s-a părut a fi un telefon care să se încingă foarte tare. În rest, rularea aplicaţiilor este satisfăcătoare. Există momente în care dă semne de oboseală şi are lag, dar pentru un telefon din clasa sa se mişcă bine.

Preţuri
În România, preţurile încep în jurul a 900 de lei, adică aproximativ 200 de euro, deci ţinând cont de modul de rulare, de design şi dotări, preţul este unul acceptabil. Vorbim aici de versiunea cu 16 GB. Pentru versiunea cu 32 GB, preţurile cresc la peste 1.300 de lei. Ne apropiem în cazul acesta de 300 de euro, ceea ce încă nu este rău.

Părerea mea, este că la momentul actual, preţurile sunt acceptabile, dar mai pot scădea în perioada următoare. Este un telefon, care nu şi-a făcut intrarea pe piaţă de foarte mult timp, aşa că în 2-3 luni versiunea cu 32 GB ar putea coborî spre 1.000 de lei.

Concluzie
Per total, telefonul, este unul perfect pentru cineva care caută un smartphone care să nu fie printre cele mai slabe de pe piaţă, dar nici printre cele mai scumpe. Un telefon potrivit pentru utilizatorul normal, cu un ritm de utilizare mediu al telefonului. Pentru segmentul telefoanelor de clasă medie, Lenovo K6 este un telefon bun.