Review: Epson TW9300W – un proiector uriaș, cu rezoluție 4K, HDR și conexiune wireless

330

În ultimele trei săptămâni am avut, realmente, plăcerea de a testa un proiector de la Epson. Așa cum spune și titlul, este vorba de modelul TW9300W, un proiector uriaș, dar care nu impresionează doar prin dimensiuni.

În trecut am mai avut ocazia de a testa alte două modele de proiectoare de la Epson. Primul a fost un TW7200, un proiector dedicat cinefililor, un proiector foarte bun pentru anul 2014, care ar fi putut satisface la acea dată nevoile oricărui pasionat de filme. În 2015, am testat un TW550, un proiector dedicat pasionaților de gaming. Nu la fel de impresionat ca TW7200, din punct de vedere al calității imaginii, dar care beneficiază de un timp de răspuns incredibil, foarte bun chiar și pentru FPS, gen Counter-Strike.

Dintre cele două, TW7200 era modelul mai mare. 14 cm înălțime, 46,6 cm lățime și 39,5 cm lungime (sau adâncime). Greutate 8 kg. La acea vreme mi se părea foarte mare. Prețul acestuia era în jurul a 7.000 de lei. TW550, era un model micuț, 7,7 x 32,4 x 24,3 cm. Greutate 2,6 kg. Preț în jur de 2.500 de lei. Deci un model destul de compact, ușor și accesibil.

De ce am făcut aceste precizări? Pentru că TW9300W este un uriaș. 17 x 52 x 45 cm. Greutate de aproape 12 kg. Un mastodont. Prețul este și el unul care intimidează. Retailerii specializați de la noi îl vând undeva la 13.500 de lei.

Deși pare că este un proiector care se adresează mai degrabă organizatorilor de evenimente, Epson îl promovează ca fiind pentru iubitorii de filme, care vor să aibă la ei acasă aceeași senzație pe care o au atunci când sunt la cinematograf. Și într-adevăr reușește.

TW9300W proiectează imagini la rezoluție 4K. Poate reda și conținut 3D la rezoluție Full HD și vine la pachet cu ochelari 3D RF cu obturator activ. Unul din punctele sale forte este acela că vine și cu tehnologie HDR. Asta înseamnă o rată de contrast mai bună, un spectru de culori mai natural și o iluminare mai bună a scenelor/zonelor mai întunecate. Pentru că veni vorba de contrast, Epson susține că rata de contract dimanic este de 1.000.000:1, dar după cum probabil unii dintre voi știți, contează contrastul nativ al cărui raport este de 10.000:1. Este o cifră mai puțin impresionantă, dar pentru un proiector este defapt uriaș. Deci încă o bilă albă pentru TW9300W.

Dacă vă întrebați ce înseamnă ”W”-ul de la urmă, ei bine acesta vine de la Wireless. Da! TW9300W poate fi folosit și fără cabluri (cu excepția celui de alimentare). Și partea mai interesantă este aceea că nu există niciun compromis în ceea ce privește calitatea imaginii. Ne-am gândi că o conexiune video wireless nu se poate compara, cu una prin cablu HDMI, dar se poate.

Că veni vorba de calitatea imaginii, este destul de greu să-i găsești ceva de reproșat. Ar trebui să fii cu adevărat cârcotaș să-i găsești defecte din acest punct de vedere.

Evident, nu există produs perfect. Are și TW9300W minusurile sale. În primul rând dimensiunile. Este foarte mare, așa cum am mai spus. Este greu și nu este cel mai manevrabil proiector din lume. Adică, dacă i-ai găsit un loc, nu-ți mai vine să-l mai muți, dar chiar nu e cel mai potrivit loc din cameră.

Epson spune că TW9300W este bun și pentru jocuri, însă, la modul cel mai sincer, nu aș spune că este cel mai bun proiector pentru jocuri pe care l-am văzut. Este decent. În anumite moment există o oarecare latență, care pentru un gamer ceva mai serios, nu neapărat profesionist, poate reprezenta un minus. Dar niciun jucător profesionist nu s-ar gândi vreodată că poate face performanță folosind nici măcar un proiector dedicat gamerilor. Pentru asta există monitoare dedicate pentru ei, care vin cu specificații didicate activităților lor.

Setarea lui inițială se face foarte ușor. Dar, la fel ca și în cazul modelelor mai vechi pe care le-am mai testat de la Epson, nu este unul foarte prietenos, când vine vorba de meniuri. Nu neapărat meniul, când modul de interacțiune. Epson ar putea îmbunătăți, fie modul în care să accesezi toate submeniurile, fie un alt tip de telecomandă. Epson trebuie să găsească o soluție prin care să faciliteze accesarea meniului mult mai simplu. Dacă vrei să faci ajustări pierzi foarte mult timp, apăsând butoanele de meniu, Enter, dreapta, Enter, sus, ESC, jos, Enter. V-ați prins. Cam despre ce este vorba. În cazul în care te uiți la un film de pe calculator poți pune pauză, să poți face alte setări și să reiei, dar dacă te uiți la un meci, de exemplu sau la o emisiune TV, nu ai luxul ăsta.

Dar din punctul meu de vedere, acesta nu este o problemă esențială. Eu a trebuit să fac multe ajustări și să schimb setări pentru că a trebuit să văd tot ce poate acest proiector. Cum redă pe toate tipurile de rezoluție, cum merge 3D-ul, cum funcționează conversia de la imagini 2D la 3D și a trebuit să fac tot felul de ajustări de luminozitate, contract, culoare și așa mai departe. Pentru a nu vă plictisi prea mult cu specificațiile, le puteți consulta aici.

Trăgând linie, TW9300W este un proiector impresionant totuși. Chiar și cu minusurile menționate. Cuplat cu un sistem audio bun, poți să juri că ești la cinematograf atunci când te uiți la un film, oricât de pretențios ar fi filmul sau spectatorul. Calitatea imaginii este ireproșabilă și cred că acesta este cel mai important lucru pentru un proiector. Singurul obstacol peste care va trebui să treceți este prețul. Dacă vreți neapărat un proiector în jurul a 13.500 lei, Epson TW9300W poate fi o alegere foarte bună.