Review Epson TW650 – Un proiector care oferă cam de toate, la preț de bun simț

571

Timp de mai bine de o lună m-am bucurat de compania unui mic și performant proiector de la Epson, modelul EH-TW650, un videoproiector pe care producătorul în recomandă ca o soluție bună pentru filme dar și pentru jocuri și care nu are un preț de speriat.

Presupun că majoritatea celor interesați de videoproiectoare știu din capul locului că astfel de produse nu sunt ieftine.

Prețurile pentru acest model în România încep undeva la 2.975 de lei și pot urca până la 3.426 de lei. Folosiți site-urile de comparații prețuri pentru a găsi cele mai bune oferte. Nu are rost să plătiți peste 450 de lei în plus, degeaba.

Revenind la TW650, voi spune de la bun început că este o soluție care a încercă să împace și capra și varza. Un proiector de clasă medie care înglobează cât mai multe funcții posibile, fără să exceleze în vreun fel la vreun capitol anul.

Vine cu tot felul de modalități de conectare. Fie prin cablu VGA, fie prin HMDI, MHL, USB și chiar prin WiFi, care mi se pare cea mai simplă soluție de a proiecta imagini direct din telefon sau de pe tabletă.

Conectați proiectorul la rețeaua wireless din casă sau birou, descărcați aplicația dedicată din Google Play sau App Store, sincronizați telefoanele și puteți afișa conținutul care vă apare pe ecranul telefonului sau tabletei prin proiector.

Partea și mai interesantă este că puteți conecta până la 4 dispozitive în același timp, ceea ce îl poate face extrem de util în cazul unor prezentări.

Un alt aspect pozitiv despre proiector este capacitatea acestuia de a ajusta automat imaginea în funcție de poziția față de suprafața de proiecție. Chiar dacă nu e de fiecare dată perfectă, vă mai rămân doar câteva mici ajustări de făcut. Pentru că tot am vorbit de ajustarea proiecției, mi se pare destul de versatil în ceea ce privește unghiul de proiecție. Ajustarea pe verticală și pe orizontală se poate până la un unghi de 30 de grade. Așadar, nu trebuie să poziționați proiectorul perfect în fața suprafeței de proiecție (perete, ecran special de proiecție etc).

Un mare minus este acela că există limitări în ceea ce privește distanța de proiecție. Dimensiunea minimă este de 30 de inci (76 cm), iar cea maximă ajunge până la 300 de inci (7,62 m). Numai că trebuie să muți destul de mult proiectorul mai aproape sau mai departe de suprafața de proiecție pentru a putea ajusta această dimensiune. Poți să ajustezi zoom-ul și din el, dar este destul de limitat.

Dar de exemplu, în cazul meu, camera unde l-am instalat, are 7,5 metri lungime și 4,5 metri lățime. Proiectez în lungul camerei, iar pe peretele de 4,5 metri încape o proiecție cu o diagonală de circa 5,2 metri, problema e că nu am unde să pun proiectorul într-un loc în care să stea exact în mijlocul camerei, pentru că setul de lentile nu-mi permite să reduc dimensiunile ecranului foarte mult pentru a proiecție mai mică de la distanță mai mare. Mi-ar fi fost mult mai bine dacă-l puteam pune în celălalt capăt al camerei, la circa 7 metri distanță de peretele folosit ca ecran de proiecție, dar imaginea se ”revarsă” pe pereții din laterale, pe tavan și podea.

Evident, vor fi cei care vor spune: Agață-l în tavan! Nu pot! E o lustră în mijocul camerei! Nu mă pun să redecorez toată casa pentru a instala un proiector pe tavan în mijlocul sufrageriei.

Un alt minus este cel al zgomotului scos de sistemul de răcire. Este mic, dar și foarte gălăgios în același timp. Nu ai zice, dar face foarte mult zgomot.

Ca și alte proiectoare și TW650 devine o sursă de căldură destul de mare, după câteva minute de utilizare. Lampa se încălzește foarte tare și evident că trebuie răcită. Poate iarnă e util, dar vara sigur trebuie să stai cu aerul condiționat pornit. Dacă nu ai aer condiționat, sigur te vei simți ca la saună.

Revenind la aspectele pozitive, TW650 proiectează imagini la rezoluție Full HD ceea ce-l face perfect pentru pasionații de filme sau celor care vor să vadă un meci de fotbal, de tenis, curse de automobilism, motociclism și așa mai departe.

Epson îl recomandă și pentru jocuri, dar chiar și nefiind gamer înfocat, îmi dau seama de carențele sale. Deși e minimă, o întârziere tot există între comandă și afișare. După părerea mea este impracticabil pentru shootere sau jocuri cu mașini. Timpul de răspuns este rapid, dar nu suficient de rapid dacă vrei să fii competitiv.

Lampa este destul de luminoasă, 3.100 de lumeni, atât pe culoare cât și lumină albă. Cel puțin așa se laudă producătorul. Durata de viață a lămpii este de 4.500 de ore în modul standard și poate ajunge până la 7.500, dacă l-ați folosi exclusiv în modul economic.

Compania oferă 24 de luni garanție service pentru proiector, iar lampa are o garanție de 36 de luni 3.000 de ore. Ca la mașini. Un lucru foarte bun și o bilă albă pentru Epson.

Pentru lista completă de specificații dați click aici.

În loc de concluzie
Îmi place Epson EH-TW650? Cu siguranță! Este un proiector perfect? Nu, dar oferă foarte multe pentru segmentul său de preț! Am avut la teste, în urmă cu un an, un proiector senzațional de la Epson, al cărui review îl puteți citi aici, dar era un proiector cât un cinematograf. Cu dimensiuni uriașe și un preț pe măsură. La acea vreme costa în jurul a 13.000 de lei, adică de patru ori mai scump decât TW650.

Își face banii? La aproape 3.000 de lei, e greu să spui că e un produs la îndemâna oricui, dar ținând cont de pachetul de specificații, de dimensiuni, și de calitatea imaginii, care este foarte bună, nu cred că sunt prea multe soluții care să ofere un raport calitate-preț mai bun.

Mi-aș cumpăra acest proiector? Dacă aș avea bani și nu aș avea altceva mai bun de făcut, aș zice: De ce nu?! Repet, este un proiector care oferă foarte multe, la un preț rezonabil pentru un astfel de tip de produs. Mai ales că poate fi utilizat în mai multe situații. Nu doar pentru acasă, poate fi luat și la birou, dacă va fi vreodată nevoie de el, pentru prezentări, petreceri sau cine știe ce alte evenimente mai apar.