Qualcomm vrea să blocheze producție și vânzarea de iPhone-uri în China

358

Se ascut cuțitele și mai tare în lupta dintre Qualcomm și Apple, pe tema încălcării patentelor și neplata redevențelor, dar și pe tema abuzului de putere și impunerea unor clauze contractuale abuzive.

Povestea începe deja să se învechească și pare să meargă într-o direcție tot mai aberantă. Qualcomm e acuzată de multe instituții din întreaga lume că a profitat de poziția de lider de piață și și-a impus propriile condiții în raport cu producătorii de telefoane și tablete. Apple a fost de acord să ”răspundă” la câteva întrebări din partea autorităților din Coreea de Sud, care au descoperit că producătorul de procesoare a încălcat legea și l-au amendat cu aproximativ 910 milioane de dolari.

Qualcomm s-a supărat că Apple a colaborat cu sud-coreenii și n-a mai dat niște bani, care se cuveneau celor de la Apple, înapoi. În acest context, Apple a decis să nu mai plătească redevențele și a dat în judecată producătorul de procesoare, cerând daune de 1 miliarde de dolari, acuzând Qualcomm de abuz poziție dominantă și practici anticoncurențiale

Apoi, Qualcomm a dus problema și ea în justiție acuzând Apple că nu plătește banii care-i oferă dreptul de a folosi tehnologiile Qualcomm. Apple și-a atras aliați printre furnizori săi de componente și Foxconn, compania care asamblează iPhone-urile. Qualcomm a dat și ea în judecată aceste companii. Alături de Apple au venit, însă, și alte mari companii, cum ar fi Facebook, Microsoft, Google sau Amazon. Intel a intervenit și ea în scandal.

Qualcomm a cerut chiar blocarea importurilor de iPhone-uri în SUA. Încă nu s-a dat un verdict în acest caz. Între timp, Apple a obținut două mici dar importante victorii în războiul juridic împotriva Qualcomm.

Acum, Qualcomm încearcă să câștige în alte părți războiul cu Apple. Și anume în China, unde cere autorităților locale blocarea producției și a vânzărilor de iPhone-uri. Ar fi o lovitură dură pentru Apple. Ar însemna o criză de proporții. Pe lângă faptul că va trebui să-și relocheze producția în alte țări, cel mai probabil în Taiwan și India, va avea interzis la o piață uriașă, la o țară cu 1,7 miliarde de locuitori. În plus, pe durata relocării, Apple nu ar putea livra telefoane nici la nivel global pentru că nu ar avea cine să le producă între timp.

Numai că reprezentanții Qualcomm uită ceva. Cred că au uitat că au fost amendați cu 975 de milioane de dolari în China pentru practici anticoncurențiale și abuz de poziție dominantă și nu are un istoric favorabil în justiția din China.

De curând Qualcomm a fost amendată și-n Taiwan cu circa 773 de milioane de dolari, iar acest demers pare unul disperat, pentru că în condițiile actuale pare mai degrabă un gest disperat. Unul care are mai degrabă rolul de lovitură de imagine. Un soi de diversiune. Pentru că ținând cont de probleme pe care le are Qualcomm cu justiția din întreaga lume, în ultimii doi ani, încep să mă îndoiesc de faptul că mai există vreo instanță care să-i creadă pe cei de la Qualcomm că mai apără o cauză cinstită.