Qualcomm face presiuni în Taiwan pentru a scăpa de amenda de peste 770 de milioane de dolari

- Adrian Ungureanu
379

Qualcomm încearcă să scape de amenda uriașă pe care a primită în urmă cu două săptămâni în Taiwan făcând presiuni direct la oficialii statului.

Producătorul de procesoare pentru dispozitive mobile a primit o amendă de aproximativ 773 de milioane de dolari, după ce timp de 7 ani a încălcat legislația locală privind mediu concurențial.

Compania nu a contestat decizia la acel moment, ci cuantumul amenzii și metoda după care a fost calculată. Între timp, șefii Qualcomm fac presiuni direct la autorități.

Participând la aniversarea a 30 de ani de la înființare TSMC, compania care produce chip-uri și pentru Qualcomm, dar face și procesoarele celor de la Apple, CEO-ul Qualcomm, Steve Mollenkopf, a discutat cu vice-premierul taiwanez Shih Jun-ji despre această sancțiune și i-a cerut să găsească o soluție în această privință.

Solicitarea a venit și în contextul în care șeful Qualcomm discuta cu oficialul taiwanez posibilitatea întăriri colaborării dintre compania sa și producătorii taiwanezii de componente. Evident, există și un interes din partea autorităților de a colabora pe mai departe cu Qualcomm, cel mai mare producător de procesoare pentru dispozitive mobile, platformele Snapdragon fiind de departe cele mai utilizate la nivel global.

Îmi sună puțin a șantaj, deoarece nu poți să aduci în aceeași discuție aceste două subiecte. Cu alte cuvinte, vom mai lucra cu firmele locale dacă ne faceți ceva în privința amenzii. Afaceri, afaceri, dar etica nu mai contează de loc? Să sperăm că politicul din Taiwan nu seamănă cu cel din România.

Partea bună, relatează presa taiwaneză, este că șeful autorități care vechea mediul concurențial din Taiwan, un soi de Consiliul Concurenței, a declarat că amenda nu va fi anulată, nici redusă. Potrivit acestuia s-ar crea un precedent periculos deoarece, dacă amenda va fi ștearsă atunci, legislația devine inutilă și nimeni nu se va mai teme de alte penalități.

No posts to display