Qualcomm cere blocarea importurilor de iPhone-uri în SUA

295

Războiul dintre Apple și Qualcomm devine din ce în ce mai intens, iar producătorul de procesoare vrea să obțină interzicerea importurilor de iPhone-uri în SUA, pe fondul scandalului legat de neplata redevențelor datorate de producătorul telefoane.

În urmă cu o lună aflam deja că dialogul dintre Apple și Qualcomm a devenit și mai tăios și că ambele companii s-au dat în judecată reciproc, fiecare venind cu propriile seturi de acuzații.

Cum Qualcomm consideră că Apple are niște obligații pe care trebuie să și le asume, respectiv plata unor redevențe pentru folosirea patentelor sale, producătorul de procesoare a demarat o inițiativă îndrăzneață.

Qualcomm cere autorităților din SUA să interzică importurile de telefoane de la Apple, ceea ce ar fi o problemă pentru compania de la Cupertino. Apple nu are fabrici în SUA, iar asta ar însemna un blocaj complet pentru Apple, pe cea mai importantă piață a sa.

Șansele de reușită pentru Qualcomm rămân, însă, reduse. Va fi destul de greu din partea autorităților americane să accepte cererea producătorului de procesoare. În plus, pe lângă autoritatea de profil, ITC (International Trade Commission), către care a depus cererea, va trebui să-și dea acordul inclusiv președintele SUA, Donald Trump.

ITC a aprobat blocarea importurilor de iPhone-uri în 2013, după ce s-a constatat că Apple încălcat unele patente deținute de Samsung, dar președintele de la acea vreme, Barack Obama a respins ordinul ITC de a bloca importurile de iPhone-uri în SUA.

Trebuie luat în calcul faptul că sunt, totuși, ceva diferențe față de cazul din 2013. Atunci era vorba de o dispută cu o companie străină, adică Samsung, acum disputa este cu o altă companie importantă americană.

În 2013 președinte era Obama, acum este Trump, care ar putea aduce din nou în discuție mutarea fabricilor sau deschiderea unor noi fabrici în SUA, problemă pe care Apple nu prea vrea să o rezolve din cauza costurilor ridicate. În aceste condiții, Trump ar putea fi de acord cu impunerea unui ordin pe o perioadă limitată, doar pentru a le arăta ”pisica” celor de la Apple.