Profit de 10,7 miliarde de dolari pentru Apple în ultimul trimestru

- Adrian Ungureanu
355

Apple a publicat rezultatele financiare pentru ultimul trimestru al anului fiscal 2017 încheiat la 30 septembrie și a raportat un profit net de 10,7 miliarde de dolari.

Acest rezultat a venit în condițiile în care încasările companiei au crescut și ele la 52,6 miliarde de dolari, un avans de 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost unele solide în condițiile în care compania americană nu a avut niciun produs nou lansat în această perioadă, mai ales că majoritatea competitorilor au lansat mai multe produse, în special pe piața smartphone.

Nu este un rezultat chiar foarte bun pentru Apple, pentru că rivalii de la Samsung Electronics au început să se apropie la capitolul profit net. Sud-coreenii au publicat și ei rezultatele financiare pentru intervalul iulie-septembrie în această săptămână și au raportat un profit de aproximativ 9,95 miliarde de dolari. La capitolul venituri, Samsung Electronics a fost peste Apple, raportând încasări totale în jurul a 55,7 miliarde de dolari. Dar, repet, aceste rezultate au venit în condițiile în care Samsung a adus produse noi pe piață, telefoanele Galaxy S8, S8 Plus erau deja la vânzare și au avut un aport foarte mare în vânzări. Modelul Galaxy Note 8 a intrat la vânzare abia în luna septembrie, dar cu siguranță a contribuit la îmbunătățirea rezultatelor financiare.

Cei de la Apple anunță, însă, rezultate financiare semnificative pentru primul trimestru al anului fiscal 2018. Ca o mică paranteză, anul fiscal Apple nu coincide cu cel calendaristic, începând în fiecare an la data de 1 octombrie. Așadar, Apple se așteaptă la rezultate impresionante pentru intervalul octombrie-decembrie 2017, o perioadă marcată de evenimente mari de cumpărături la nivel global, cum ar fi campaniile de Black Friday sau reducerile tradiționale din perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru această perioadă, Apple anticipează venituri de 84-87 de miliarde de dolari, cu 6-9 miliarde de dolari mai mari decât a încasat anul trecut în aceeași perioadă, bazându-se evident și pe aportul noilor smartphone-uri, în special iPhone X.