Prinși de două ori cu minciuna, chinezii de la ZTE au fost sancționați dur de americani

405

Compania chineză ZTE nu ajută la detensionarea relațiilor comerciale dintre SUA și China, ba mai mult, parcă a pus și mai mult paie pe foc.

SUA a încheiat orice relație comercială cu Iranul în urmă cu câțiva ani pe fondul scandalului privind dezvoltarea de arme nucleară de către țara din Orientul Mijlociu. Astfel, niciun produs sau tehnologie americană nu au mai fost livrate către Iran. Cel puțin în mod oficial.

În mod neoficial, acest lucru s-a produs. Cel puțin, cei de la ZTE au continuat să vândă în Iran telefoane și echipamente de telecomunicații care conțineau componente aparținând ale unor companii americane și au fost prinși. Poate cele mai importante fiind procesoarele Snapdragon produse de Qualcomm, pe care nu le va mai putea cumpăra pentru următorii 7 ani.

Compania a fost ”prinsă” importând în Iran telefoane și componente de rețea cu tehnologie americană, iar ZTE și-a recunoscut vina. Compania a primit în vara anului trecut amenzi de aproape 1,2 miliarde de dolari.

În plus, a convenit cu autoritățile americane că va lua măsuri împotriva angajaților care au încălcat acordurile internaționale, spunând că 4 directori vor fi concediați, iar alți 35 angajați vor fi sancționați financiar, fie prin reducerea bonusurile salariale sau chiar prin solicitarea returnării bonusurilor acordate.

Luna trecută ZTE a recunoscut că nu a pus în aplicare toate măsurile. Cei patru directori au fost concediați, dar nu a luat nicio măsură în privința celorlalți 35 de angajați.

Acest lucru a înfuriat autoritățile americane care acum a decis ca ZTE să nu mai poată cumpăra componente produse de companiile americane pentru următorii 7 ani.

Și este o problemă destul de mare, pentru că pe lângă faptul că pentru 7 ani nu va mai putea cumpăra procesoare Snapdragon pentru telefoanele sale, mai sunt componente importante de care ZTE avea nevoie pentru celelalte echipamente pe care le produce pentru infrastructurile de telecomunicații, iar asta este o problemă mare pentru compania chineză.

Partea proastă este că de această măsură nici măcar producătorii de componente americani nu sunt bucuroși, ale căror afaceri sunt afectate de măsurile luate împotriva companiei chineze. Circa 25-30% din componentele folosite de ZTE în telefoane și echipamente pentru rețelele de telecomunicații sunt furnizate de companii americane, care acum vor pierde un client important pentru cel puțin 7 ani.

Cei și mai rău, este că un asemenea scandal alimentează declarațiile lui Donald Trump care încearcă să strice imaginea companiilor chineze în SUA, iar astfel de acțiuni nu fac decât să-i dea dreptate președintelui american.