Primul lot RO-NET este acum deschis operatorilor telecom

445

Telekom România, dezvoltatorul rețelei RO-NET, anunță că primul lot de 110 localităţi în care Ministerul Comunicaţiilor şi-a dat acordul pentru utilizarea efectivă a infrastructurii este acum deschis tuturor operatorilor care doresc să își ofere serviciile consumatorilor din zonă.

Ne bucurăm că împreună cu MCSI am finalizat acest lot şi încurajam toţi operatorii interesaţi să ne contacteze în vederea dezvoltării infrastructurii de acces în localităţile respective”, a declarat pentru ZF Ovidiu Ghiman, director executiv comercial pe segmentul business în cadrul Telekom România. “Avem încredere că bună colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor va continua, pentru a finaliza şi restul loturilor în cel mai scurt timp”, a adăugat el.

Ministrul comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a anunţat la începutul acestei săptămâni că a deblocat utilizarea unei porţiuni din reţeaua RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii din România, finanţat în proporţie majoritară din bani europeni.  Din momentul lansării în 2014, proiectul a fost marcat de un lung şir de blocaje şi întârzieri. Reţeaua RO-NET, construită de grupul Telekom România (şi subcontractorii săi), a avut ca obiect construirea de reţele de fibră optică în circa 700 de localităţi fără acces la internet de mare viteză (zone albe).

Dezvoltarea reţelei până la consumatorii finali, din punctul până la care a fost construită de Telekom, a fost complet blocată până în prezent pentru că nu au existat semnături de la Ministerul Comunicaţiilor care să permită altor operatori să ceară Telekom acces la reţea.

Din 2014 şi până în prezent proiectul a înregistrat foarte multe blocaje şi multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind să fie 2017. Marţi am semnat actul de operaţionalizare al primului lot marcând pentru prima dată un progres concret în acest proiect. Lotul 1 include 110 localităţi în care avem un total de 20.500 de gospodării şi circa 58.000 de persoane cu potenţial beneficiar de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune şi telefonie fixă. Până la finalul lui 2019 mi-am propus să operaţionalizăm şi celelalte 6 loturi“, a declarat ministrul comunicațiilor, Alexandru Petrescu.