Piața smartphone în 2017: vânzări și venituri uriașe și prețuri care au atins un nivel record 

- Adrian Ungureanu
464

Smartphone-urile sunt cu siguranță cele mai populare produse la ora actuală, iar sumele pe care oamenii din întreaga lume le alocă pentru acestea sunt de-a dreptul impresionante. Nu-i de mirare că producătorii de smartphone-uri sunt atât de înverșunați.

Potrivit celui mai recent raport realizat de compania de audit, GfK, vânzările de telefoane inteligente la nivel global, s-au ridicat anul trecut la 1,46 de miliarde de unități, în creștere cu 3% față de 2016, stimulată de creșterile din Europa Centrală și de Est, America Latină, piețele emergente asiatice. Cea mai mare piață este în continuare China unde s-au vândut peste 454 de milioane de telefoane. Creșterea a fost, însă, una timidă de doar 1%, față de 2016.

Potrivit GfK vânzările de smartphone-uri au generat în 2017 venituri de 478,7 miliarde de dolari, însemnând o creștere de 9%, față de nivelul încasărilor din 2016.

Analiștii GfK pun această creștere a încasărilor pe seama scumpiri telefoanelor, care în 2017 au atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Prețul mediu a crescut în ultimul trimestru al anului trecut, cu 10%, la 363 de dolari. Cea mai accelerată creștere din istorie și un nou nivel record.

Dar nu prea trebuie să fii expert să vezi acest lucru. Samsung, Apple și Huawei au lansat telefoane care au depășit pragul psihologic de 1.000 de dolari, trend care pare că va fi menținut și în 2018.

Sperăm, totuși, ca prețurile să nu crească și mai mult, pentru în 2017 chiar au luat-o razna, iar faptul că și producătorii chinezi au prins curaj și au lansat telefoane mai scumpe decât în anii anteriori, reprezintă un element de îngrijorare.

No posts to display