Phishing-ul financiar a ajuns în 2017 la un nivel record

- Adrian Ungureanu
394

Tentativele de furt de date financiare ale hackerilor au ajuns la un nivel record în 2017, în condițiile în care phishing-ul financiar a ajuns peste prima dată în istorie la peste 50% din totalul atacurile de tip phishing, potrivit celor de la Kaspersky.

În 2017, tehnologiile anti-phishing de la Kaspersky Lab au detectat peste 246 de milioane de încercări ale utilizatorilor de a accesa diverse tipuri de pagini de phishing.

Dintre acestea, peste 53% au fost încercări de a accesa un site de tip financiar – cu 6% mai mult față de datele din 2016. Pentru prima oară de când s-a început înregistrarea atacurilor de phishing, phishing-ul financiar reprezintă peste 50% din total, conform analizei realizate de Kaspersky Lab asupra amenințărilor financiare.

Potrivit datelor companiei de securitate IT, numărul de atacuri de phishing care au vizat sistemele de plată și magazinele online a reprezentat aproximativ 16%, respectiv 11% din total în 2017, în ușoară creștere față de 2016.

Atacurile de phishing financiar sunt mesaje frauduloase care includ link-uri extrem de convingătoare, dar false, către site-uri care par să fie legitime. Scopul atacurilor este să obțină datele personale ale utilizatorilor, pentru conturile bancare și de credit ale acestora, precum și pentru conturile de online banking sau transfer de bani.

Pentru a ne proteja de atacurile de phishing, experții Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii să țină cont de următoarele recomandări:
• Verificați întotdeauna legitimitatea site-urilor atunci când faceți o plată online. Acest lucru include verificarea conexiunilor, pentru a vedea dacă sunt de tip https și a numelui domeniului, care trebuie să aparțină organizației către care se face plata.
• Alegeți o soluție eficientă de securitate care folosește tehnologii anti-phishing bazate pe comportamentul utilizatorilor. Astfel, veți putea identifica chiar și cele mai noi înșelătorii de tip phishing, care nu au fost încă adăugate în bazele de date anti-phishing.