Peste un milion de noi utilizatori de internet mobil pe zi, până în 2022

- Adrian Ungureanu
207

În următorii șase ani, rețelele mobile în bandă largă vor câștiga aproape 2,6 miliarde de noi utilizatori, adică 1 milion de noi utilizatori de internet mobil în fiecare zi, până în 2022, potrivit celei mai recente ediții a studiului Ericsson Mobility Report.

Potrivit aceleași surse, o mare parte din traficul generat se datorează utilizării tot mai frecvente a smartphone-urilor și accesului crescut la servicii de internet mobil. Mai exact, până la finalul anului 2022, traficul mobil de date generat de smartphone-uri va crește de nouă ori, ajungând la 66 de ExaBiți pe lună.

Analiștii de la Ericsson anticipează că în 2018, LTE (4G) va detrona GSM pentru a deveni tehnologia de acces cu cel mai mare număr de abonați. Viteza cu care această tehnologie a fost implementată și îmbrățișată de utilizatori este fără precedent. A durat doar cinci ani pentru ca LTE să ajungă la 2,5 miliarde de utilizatori, comparativ cu opt ani pentru WCDMA/HSPA sau 3G. Mai mult, doar în primul trimestru al acestui an, au apărut 250 de milioane de abonamente LTE noi, se arată într-un comunicat remis redacției.

Dacă adopția LTE a fost o urmare firească a dorinței utilizatorilor de a avea rețele mai rapide și o experiență de navigare mai bună, dezvoltarea 5G va avea la bază nevoia de îmbunătățire a capabilităților broadband-ului mobil, dar și potențialul de a găsi soluții noi de eficientizare și automatizare.

5G va fi acea rețea unică ce va putea susține multiple cazuri de utilizare. Până în 2022, Ericsson estimează mai mult de jumătate de milion de abonamente 5G active, fără a include aici numărul conexiunilor IoT. 5G este așteptat să acopere aproximativ 15% din populația planetei în același interval de timp.