Peste 750.000 de viruși pentru Android, detectați în doar primele trei luni din 2017

- Adrian Ungureanu
281

Cu un așa număr mare de utilizatori la nivel global, platforma software a celor de la Google nu avea cum să nu intre în vizorul infractorilor cibernetici. Activitatea este una foarte intensă, iar numărul de amenințări cibernetice este în continuă creștere.

Potrivit celor de la G DATA, în primele trei luni ale acestui an a fost detectat un număr uriaș de amenințări malware care vizează terminalele care au Android la bord. În primul trimestru al anului 2017, experții G DATA Security au descoperit peste 750.000 de aplicații malware noi pentru sistemul de operare de la Google. Cifrele prezentate sunt dovada creșterii nivelului amenințărilor. Problemele de securitate sunt deosebit de răspândite datorită furnizorilor terți. Actualizările apar cu întârziere sau deloc.

Experții în domeniul securității datelor au numărat 3.246.284 de noi semnături malware de Android în 2016. Aceste cifre sunt fără precedent, iar prognoza pentru anul 2017 încă arată o creștere. Analiştii au descoperit 750.000 de ”viruși” noi doar în primul trimestru din 2017. Aproximativ 3.500.000 de noi eșantioane malware sunt așteptate pentru întregul an.

Probleme de securitate pentru utilizatori
Procedurile de actualizare neclare ale furnizorilor terți reprezintă un risc inutil de securitate pentru utilizatori. Telefoanele inteligente și tabletele joacă un rol important în viața de zi cu zi și în viața profesională. Fie că este vorba de servicii bancare, de cumpărături sau de activități cotidiene, pe lângă faptul că se dispune de o soluție completă de securitate, sistemul de operare trebuie să fie întotdeauna pe deplin actualizat. O breşă de securitate deschisă pe care atacatorii o pot exploata poate duce la daune enorme. Cu toate acestea, nu este clar cât timp – sau dacă – dispozitivele mobile vor primi actualizări.