Peste 525.000 de gospodării încă nu au acces la internet de bandă largă

- Adrian Ungureanu
344

Surprinzător sau nu, în România, o țară care se laudă cu una din cele mai rapide infrastructurii de internet din lume, încă are ”găuri” importante.

Informațiile vin chiar de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) care a anunțat că supune consultării publice o listă cu 4.117 localități (în care există 525.297 de gospodării și o populație totală de 1.422.865 de locuitori), în scopul actualizării situației localităților din România care nu sunt încă acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză.

Acest demers a fost inițiat la solicitarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), care urmează să deruleze o schemă de ajutor de stat pentru construirea, din fonduri publice, de rețele de comunicații electronice și, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora.

Din cele 4.117 localități analizate, 1.997 sunt deservite de o rețea de comunicații electronice care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer al datelor (download) in regim „best effort” de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 de Mbps, iar 1.075 de localități sunt deservite de cel putin o rețea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE).

Măsurile de intervenție ale MCSI
Schema de ajutor de stat care urmează a fi derulată vizează atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea și dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză” – Axa prioritară 2 a Programului Operațional Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de rețele de comunicații electronice și, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare în vederea furnizării de servicii de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză în localitățile defavorizate din acest punct de vedere.

Mai multe informații în acest sens sunt puse la dispoziție pe pagina de internet a MCSI.

Informații solicitate de ANCOM
ANCOM invită toate persoanele interesate (operatori de comunicații electronice, autorități publice locale sau centrale, alți agenți economici, persoane fizice etc.) să transmită, dacă dețin, informații legate de existența, în prezent, în oricare dintre aceste localități, a unor rețele de acces la puncte fixe (buclă locală) în măsură să asigure servicii de comunicații electronice cu viteze de transfer al datelor (download) în regim „best effort” de minim 30 Mbps sau servicii de comunicații electronice cu viteze de transfer al datelor (download) în regim „best effort” minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps. Alte informații solicitate se referă la existența unor rețele de acces la puncte mobile (buclă locală) de tipul 4G (LTE) și despre intențiile de investiții, din fonduri exclusiv private, în dezvoltarea de rețele în următorii 3 ani (până la data de 1 decembrie 2020).

Este important de reținut faptul că MCSI intenționează să ia data de 1 decembrie 2017 ca referință în legătură cu orice aspecte care țin de lista „zonelor albe”. În aceste condiții, operatorii de comunicații electronice trebuie să aibă în vedere că dacă vor instala rețele de comunicații electronice după data de 1 decembrie 2017 și nu le comunică drept intenții de investiții în localitățile care în urma acestei consultări publice vor rezulta ca nefiind deservite de rețele de comunicații electronice rapide, ar putea fi concurați de operatori de comunicații electronice care primesc finanțare publică pentru atingerea obiectivelor de acoperire.