Performanţele IT slabe aduc pierderi de 19 miliarde de euro firmelor românești

- Adrian Ungureanu
164
business woman next to office printer

Companiile românești pierd sume uriașe din cauza problemelor sistemelor și echipamentelor IT care le afectează productivitatea, pierderi de miliarde de euro.

Cercetările realizate la comanda Epson Europe în 14 țări din EMEA, printre care și România, au expus o serie de neajunsuri legate de modul în care IT-ul şi tehnologia de imprimare sunt gestionate şi utilizate în cadrul companiilor în aceste zone.

Această descoperire sugerează faptul că anual fiecare angajat din România pierde peste o săptămână de lucru din cauza problemelor cauzate de sistemele şi echipamentele IT. Acest lucru este echivalent cu un cost cu productivitatea de 19 miliarde de Euro. Din această sumă, peste jumătate este atribuită imprimantelor, mai exact 9,7 miliarde de Euro.

Dar, în timp ce feedback-ul de la cei 100 de angajați chestionaţi în cadrul studiului sugerează că aceștia pierd în medie, 10 minute zilnic, rolul imprimantelor continuă să fie esenţial în eficienţa şi productivitatea din birouri, cei chestionaţi susţinând că productivitatea ar scădea în medie cu 28% dacă imprimantele ar fi eliminate.

Pe lângă problemele cu întreţinerea şi întreruperile, se pierde timp suplimentar din cauza modului în care sunt distribuite imprimantele, angajaţii deplasându-se în medie 5,4 metri până la cel mai apropiat echipament, ceea ce sugerează că numeroase companii încă folosesc un model tradiţional de imprimare centralizată.

Această distanţă este mare, dacă ne gândim că cei chestionaţi imprimă în medie 38 de documente zilnic. Aceasta este o problemă care ar putea fi rezolvată cu uşurinţă prin intermediul unui model de imprimare destinat unor grupuri mici de lucru.

Potrivit studiului realizat la comanda Epson Europe, cei 2.380 de angajați ai birourilor din EMEA imprimă în medie 14 de documente pe zi şi merg pe jos în medie 263 metri zilnic pentru a lua din imprimante documentele pe care le printează. În total, angajații parcurg anual o distanţă de 58 kilometri, echivalent cu participarea la 1,3 maratoane.