Pentagonul vrea telefoane care să detecteze probleme de sănătate

416

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, care se ocupă cu coordonarea și supravegherea tuturor agențiilor și americane responsabile cu securitatea națională a SUA, vrea telefoane capabile să detecteze eventuale afecțiuni medicale, boli, și a oferit unei firme de securitate cibernetică un contract prin care să dezvolte tehnologia necesară.

Contractul este oferit de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (Defense Advanced Research Projects Agency), cunoscută mai mult după acronimul său DARPA. Are o valoare de 5,1 milioane de dolari și a fost oferit companiei Kryptowire.

Proiectul a fost denumit WASH, care vine de la Warfighter Analytics using Smartphones for Health. Programul presupune utilizarea diverșilor senzori de pe smartphone, cum ar fi camerele, microfoanele, senzorii de puls, senzorii de mișcare și așa mai departe, pentru a detecta anomalii în starea utilizatorului. De asemenea, un soft va analiza și modul de interacțiune cu telefonul pentru a analiza starea psihică a utilizatorului.

Se pare că o astfel de tehnologie ar urma să fie folosită în special în operațiuni pentru a detecta potențiale afecțiuni medicale, încă din primele faze și vorbim atât de probleme fizice, cum ar fi diabetul sau psihice, cum ar fi Sindrom de Stres Post-Traumatic, care apare în rândul soldaților care sunt sau au fost în teatrele de operațiuni și care au fost afectați de experiențele traumatizante din timpul misiunilor lor.

Din păcate, deocamdată nu știe când va fi gata acest proiect, așa că ar putea dura câțiva ani până când va fi dezvoltată. Cât despre disponibilitatea unor astfel de aplicații pe piața de consum ar putea fi chestiune exclusă pentru viitorul apropiat. Asta dacă nu cumva alte companii vor reuși să vină cu propriile soluții, pentru că în principiu această idee nu este rea și cu siguranță vor fi companii interesate să găsească propriile soluții.