Pentagon: Niciun dispozitiv ZTE și Huawei nu va mai fi vândut în bazele militare ale SUA

450

Autoritățile americane continua tirada împotriva companiilor chineze Huawei și ZTE, nuanțând încă o dată ideea că dispozitivele produse de chinezi reprezintă o amenințare la securitatea națională.

Pentagonul a dat ordin ca niciun dispozitiv ZTE și Huawei să nu ajungă în bazele militare americane, semn clar că își mențin părerea că periclitează securitatea națională a Statelor Unite.

Nu este prima oară în care autoritățile americane spun clar și răspicat că produsele Huawei și ZTE sunt periculoase, pentru că pot fi folosite pentru spionaj și furt de date. FBI, CIA și NSA sunt doar câteva dintre agențiile americane care le-au recomandat americanilor să nu-și mai cumpere telefoane de la chinezi.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Maiorul Dave Eastburn a declarat că membri bazelor americane nu vor fi împiedicați să-și cumpere ei înșiși dispozitive ZTE și Huawei din alte părți, dar aceste produse nu vor ajunge în magazinele din bazele militare americane. Totodată le-a recomandat acestora ”să țină cont de riscurile de securitate la care se expun utilizându-se”.

Deși sună mai mult a recomandare, trebuie conștientizat faptul că și o recomandare, fie ea cât de neînsemnată, dacă vine de la Pentagon, este un ordin și trebuie executat. Restricția privind vânzarea dispozitivelor în bazele americane nu este valabilă doar pe teritoriul SUA, ci este valabil și pentru bazele militare americane din întreaga lume.

Mai mult, Eastburn a spus că deși deocamdată utilizarea dispozitivelor în bazele militare nu este interzisă, Pentagonul analizează și un mod prin care să interzică și utilizarea lor în toate bazele americane din întreaga lume.

Din cauza acestei atitudini negative față de produsele chinezești din partea autorităților americane, cel mai multe are de pierdut ZTE. Huawei este pe locul trei în lume, după Samsung și Apple, dar prezența pe piața din SUA este aproape nesemnificativă.

În schimb, ZTE este al patrulea cel mai mare brand de pe piața americană, deținând o cotă de piață de aproximativ 9,5%.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, prin magazinele aflate în bazele militare, au fost vândute peste 2.400 de telefoane.