PayU achizitioneaza Iyzico

244

PayU anunță achiziția Iyzico – procesator de plăți digitale și unul dintre start-up-urile din fintech cu cea mai mare ascensiune din Turcia – în schimbul sumei de 165 milioane de dolari.

Achiziția, care se adaugă celor peste 500 de milioane de dolari investite de PayU în sectorul fintech și M&A, reprezintă un pas înainte în misiunea companiei de a deveni liderul plăților online pe piețele emergente și principalul investitor global în fintech.

Achiziția va permite PayU să-și consolideze poziția de lider pe piața de plăți online și să accelereze creșterea și eficiența companiei în Turcia, o țară cu o uriașă oportunitate de creștere a comerțului electronic și a plăților online.

Chiar dacă piața de e-commerce din Turcia a avut o creștere stabilă de peste 10% în fiecare an, aceasta este încă în fază incipientă, comerțul online reprezentând sub 5% din întreaga piață de comerț. Doar pentru piața de IMM-uri potențialul este semnificativ, cu previziuni de creștere în următorii câțiva ani de 10 ori comparativ cu piața actuală. În prezent, doar 5% dintre IMM-urile din Turcia au o prezență online. În același timp, datorită programelor guvernamentale care susțin digitalizarea, se previzionează că procentul va crește, acest lucru reprezentând o oportunitate pentru jucători precum platformele tip marketplace și procesatorii de plăți.

Înființată în 2013, Iyzico furnizează servicii de plăți electronice sigure pentru peste 300 de marketplace-uri (cu peste 400.000 de vânzători de diferite mărimi), precum și pentru 30.000 de comercianți online. Amazon, Nike, H&M și Zara se numără printre brandurile care au ales Iyzico ca partener de încredere în Turcia.

Completând serviciile digitale puse la dispoziție de PayU, acordul va permite nu doar consolidarea prezenței companiei în Turcia și accelerarea parteneriatelor cu IMM-urile prin soluțiile automatizate ale Iyzico, ci și facilitarea creării unei “punți digitale” între Turcia și țările din Europa Centrală și de Est și Africa, pentru a încuraja comerțul online transfrontalier în monedele locale din fiecare regiune.

Laurent le Moal, CEO al PayU, declară: “PayU a achiziționat Iyzico ca o mișcare de referință în îndeplinirea misiunii noastre de a ne consolida poziția locală și de a deveni principalul furnizor de plăți în fiecare piață emergentă în care suntem prezenți. Suntem încântați să îi avem alături de noi la PayU pe fondatorii Barbaros, Tahsin și întreaga lor echipa Iyzico, pe măsură ce integrăm business-ul lor cu o creștere accelerată într-un pas cheie în călătoria noastră de a deveni principalul investitor global pe piața de fintech”.

Barbaros Özbuğutu, co-fondator și CEO al Iyzico, adăugă: “În 2013 am înființat Iyzico cu scopul de a permite IMM-urilor din toată Turcia să accepte plăți online, un efort care s-a transformat într-o echipă de 150 de oameni și miliarde de lire turcești în volume tranzacționate. Iar astăzi ne unim forțele cu PayU, lider global și investitor principal pe piața de fintech, cu un istoric bogat și cu o experiență vastă în plățile online pe piețele emergente. Așteptăm cu nerăbdare să ne alăturăm echipei PayU și să lucrăm alături de experți cu înaltă calificare în plăți, consolidând astfel poziția de lider a companiei în Turcia și la nivel global.”

Tranzacția a fost făcută pe fondul unei perspective pozitive pentru piața turcă în ceea ce privește comerțul electronic, plățile online și oportunitățile semnificative pentru IMM-uri.

Aceasta este supusă aprobării autorităților de reglementare și este așteptată să se încheie în următoarele luni.