Patru furnizori de componente ai Apple dau în judecată Qualcomm

- Adrian Ungureanu
269

Disputa dintre Apple și Qualcomm legată de neplata redevențelor de către producătorul de iPhone-uri, către producătorul procesoare pentru telefoane mobile.

Pe lângă disputa directă cu Apple, Qualcomm duce acum o luptă și cu partenerii Apple. Patru parteneri importanți Foxconn (Hon Hai Precision Industry), Wistron Corp, Compal Electronics și Pegatron Corp au dat în judecată Qualcomm, la un tribunal din SUA, pentru practici anticoncurențiale, acuzând compania că încălcă direct legislația americană.

Acest proces este, însă, un răspuns la un alt dosar, depus de Qualcomm în luna mai, împotriva celor patru companii, tot din cauza neplății redevențelor pentru utilizarea unor patente deținute de Qualcomm.

Producătorul de procesoare acuză, în dosarul depus în luna mai, că partenerii Apple nu mai plătesc redevențele la indicațiile companiei din Cupertino.

Aceasta este doar o componentă a duelului dintre Apple și Qualcomm, care au depus mai multe dosare una împotriva celeilalte. Apple nu mai vrea să mai plătească redevențe către cei de la Qualcomm pe care le consideră exagerat de mari și acuză Qualcomm de abuz de poziție dominantă.

De cealaltă parte, Qualcomm insistă în instanță să i se plătească redevențele care i se cuvin și a solicitat blocarea importurilor de iPhone-uri pe teritoriul SUA. Practic, ar însemna un blocaj complet pentru Apple, pentru că nu există nicio fabrică de iPhone-uri în SUA.

Chiar este interesant te văzut până unde se va ajunge, pentru că producătorul de procesoare este anchetat de autoritățile din mai multe țări, inclusiv în SUA, în special din cauza poziției dominante pe care o are la nivel global, compania fiind suspectată că impune companiilor cu care lucrează clauze care nu ar fi acceptate în condiții normale.