Parola ușor de memorat, dar și de spart sau parole sigure, ușor de uitat – cea mai mare dilemă a utilizatorilor

- Adrian Ungureanu
557

În ultimii ani, numărul de conturi în care trebuie să ne logăm în fiecare zi a crescut foarte mult. Avem conturi pe multiple rețele de socializare, la mai multe conturi de email, de serviciile de internet și mobile banking, diverse alte servicii și aplicații, încă situația devine una complicată și care ne dă bătăi de cap.

E greu să ții minte parole complexe pentru atât de multe conturi, așa că mulți alegem fie aceeași parolă pentru mai multe conturi, fie alegem parole ușoare pentru a reține mai ușor. Partea proastă că sunt două variante riscante.

Pentru unele conturi mai sensibile, gen cele de la serviciile bancare online sau magazine online, unde alegem parole mai complicate. Nu apelăm chiar foarte des la ele așa că le cam uităm. Așa că este un conflict continuu între alegerea de parole ușoare, dar ușor de spart și parole sigure, dar ușor de uitat, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab.

În contextul dependenței noastre tot mai mare de conturile online, care ne ajută să rezolvăm problemele de zi cu zi, Kaspersky Lab a descoperit că oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu o dilemă – cum să își aleagă parolele. Unii dintre ei folosesc parole complexe și diferite pentru fiecare cont, astfel încât să nu poată fi sparte, dar riscă să le uite. Alții aleg parole ușor de ținut minte care le fac viața mai ușoară, dar care ajung direct pe mâna infractorilor cibernetici.

Prima variantă de răspuns la dilemă – parole complexe, dar greu de ținut minte
Conform unui studiu realizat de compania de securitate, numeroși utilizatori înțeleg nevoia de a avea parole complexe pentru conturile lor. Atunci când au fost întrebați care sunt primele trei conturi unde este nevoie de parole puternice, 63% dintre respondenți au ales conturile de online banking, 42% – aplicațiile de plată, inclusiv portofelele electronice, iar 41% au ales conturile de online shopping.

Cu toate acestea, dificultatea de a ține minte parole complicate înseamnă că oamenii riscă să le uite și să rămână fără acces la conturi. Două din trei persoane (38%) nu își pot recupera repede parolele după ce le pierd. Acest lucru ar putea crea frustrare și stresul de a nu-și putea derula activitățile normale.

Cât despre păstrarea parolelor, jumătate dintre respondenți (51%) le țin într-un loc nesigur, un sfert (23%) dintre ei notându-le într-un carnețel, ca să nu fie nevoiți să le țină minte, ceea ce le pune în pericol securitatea.

A doua variantă de răspuns la dilemă – parole ușor de memorat, dar și ușor de spart
Pentru a evita să țină minte parole lungi, unele persoane își creează alte obiceiuri periculoase. De exemplu, 10% folosesc aceeași parolă pentru toate conturile, ceea ce îi scutește de grija că vor uita vreo parolă. Asta până în momentul în care un infractor cibernetic pune mâna pe parola unică și are acces peste tot.

Astfel, 17% dintre utilizatorii chestionați de Kaspersky Lab s-au confruntat cu amenințarea de a li se sparge un cont online sau chiar li s-a spart unul, în ultimele 12 luni. Conturile de e-mail sunt vizate cel mai des (41%), urmate de cele de social media (37%), de conturile bancare (18%) și de cele de cumpărături (18%).

Răspunsul la dilemă – există și o a treia variantă
Potrivit Kaspersky Lab, utilizatorii nu trebuie să fie limitați la două opțiuni. Nu este nevoie să facă niciun compromis, după cum explică Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

„Este greu să ții minte parole sigure, ceea ce înseamnă că utilizatorii se confruntă cu dilema parolelor în fiecare zi și de multe ori, fie își uită parolele complicate, fie folosesc parole ușor de ținut minte, dar la fel de ușor de spart. Există însă și o a treia opțiune, care poate aduce liniște tuturor: folosirea unei soluții de management de parole, care le permite utilizatorilor să aibă parole complexe fără să fie nevoiți să le noteze sau să rețină șiruri de cuvinte și caractere speciale”, a explicat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Mochola.

Așadar, cei de la Kaspersky recomandă utilizarea aplicațiilor de administrare a parolelor, cum ar fi Kaspersky Password Manager care păstrează toate parolele în siguranță. Aceștia trebuie să țină minte o singură parolă, pentru a-și accesa toate celelalte conturi, cea de accesare a aplicației. Generatoarele de parole creează variante complexe, făcând viața utilizatorilor mai ușoară și dăndu-le dureri de cap hackerilor.