O treime din companiile din întreaga lumea au raportat pierderi financiare în urma atacurilor cibernetice

145

Securitatea cibernetică este un subiect din ce în ce mai sensibil în rândul companiilor din întreaga lume şi deşi investiţiile au crescut, iar politicile de securitate IT au fost îmbunătăţite, încă sunt destule probleme de care criminalii cibernetici profită.

Potrivit datelor prezentate într-o conferinţă de presă de cei de la Cisco România, companiile care au fost vizate de atacuri cu malware au raportat pierderi din toate punctele de vedere. Circa 23% au raportat că au pierdut oportunităţi de afaceri din cauza atacurilor. Dintre acestea, circa 42% au recunoscut că au pierdut peste 20% din oportunităţile de afaceri pe care le aveau.

Raportul Cisco mai arată că aproximativ 22% au pierdut clienţi în urma acestor atacuri. Dintre acestea, 40% au raportat pierderi mai mari de 20% din numărul de clienţi, ceea ce înseamnă pierderi pe termen lung.

Totodată, în ceea ce priveşte efectele imediate, circa 29% din companiile atacate au raportat pierderi financiare. Dintre acestea circa 38% au raporta pierderi mai marei de 20% din venituri.

Multe companii au fost nevoite să schimbe strategie şi politica de securitate cibernetică. Raportul Cisco arată că 38% dintre companiile afectate au luat decizia de a separa echipa de securitate cibernetică de departamentul IT. circa 37% au crescut nivelul investiţiilor în tehnologii de securitate şi în personalul care se ocupă de securitate IT.

Potrivit celor de la Cisco, de cele mai multe ori, problemele apar în rândul companiilor care nu investighează alertele cibernetice, în circa 4 din 10 cazuri, companiile ignorând aceste alerte. De asemenea, o altă problemă este aceea a folosiri mai multe produse şi servicii de securitate de la mai mulţi furnizori. Sunt companii care folosesc până la 50 de produse şi soluţii de la diferiţi dezvoltatori şi furnizori ce crează probleme mari de compatibilitate şi care pot aduce la crearea de breşe.

Cei de la Cisco recomandă sisteme de securitate integrate, iar soluţiile să vină de la cât mai puţini furnizori posibil, poate doar de la un singur furnoizor care oferă soluţii de securitate pe toate nivelele de activitate.