O dronă de 200 de dolari, doborâtă cu o rachetă “Patriot” de 3 milioane de dolari

- Adrian Ungureanu
226

Risipă de efort şi de milioane de dolari din partea aliaţilor SUA care ar fi doborât o simplă dronă utilizând una din cele mai avansate rachete militare.

Generalul american David Perkins s-a amuzat, în cadrul unui simpozion militar, pe seama unui incident care nu are cum să nu provoace măcar un zâmbet. Potrivit acestuia, “un aliat al SUA” a doborât o dronă cu ajutorul unei rachete Patriot.

Ca forţă, e ca si cum ai încerca să omori un ţântar cu ajutorul unei cuve de excavator. Apoi diferenţa de tehnologie şi de cost este una uriaşă.

Rachetele Patriot sunt folosite în principiu pentru doborârea avioanelor de luptă inamice şi pentru a intercepta rachetele balistice, datorită sistemului lor de ghidare prin radar, ce le permite să fie foarte precise. Racheta poate zbura la o viteză de 5 ori mai mare decât cea a sunetului. O dronă, undeva la 80 de km/h. Costul unei singure astfel de rachete este de 3 milioane de dolari.

Lansator de rachete Patriot

“Quadcopterul care costă mai puţin de 200 de dolari pe Amazon, nu a avut nicio şansă în faţa rachetei Patriot”, a declarat mai mult sau mai puţin ironic, generalul Perkins. Acesta nu a dat mai multe detalii, când şi cum s-a produs, dar oarecum a dat de înţeles că ar fi fost vorba de un test organizat de un aliat/client al SUA care a vrut să vadă cât de bune sunt rachetele Patriot.