Nokia 8 lansat oficial! Dotări de top, design premium și preț destul de ridicat

- Adrian Ungureanu
362

HMD Global și Nokia au prezentat, în sfârșit, primul flagship al noii ere Nokia pe piața smartphone, iar acesta este Nokia 8, un telefon cu dotări de top, design premium și preț destul de ridicat.

Noul Nokia 8 nu vine cu un design radical schimbat față de modelele prezentate în prima parte a anului, dar vine cu un al aer. Emană altă energie.

Ecranul arată mai bine, pentru că nu are ramă în părțile laterale, modulul de cameră duală, cu tehnologie Carl Zeiss îi conferă un element distinct față de restul pieței. Ca și modelul de cameră de pe telefoanele Motorola și chiar module de pe vechile telefoane Lumia, cel mai probabil, noile module vor deveni o marcă înregistrată HMD și Nokia.

Trecând la dotări, Nokia 8 dispune de un ecran LCD de 5,3 inci, cu rezoluție Quad HD (2560×1440 pixeli), platforma Snapdragon 835, procesor grafic Adreno 540 și două versiuni de echipare RAM și stocare internă: 4GB RAM cuplat cu 64 GB memorie internă și 6 GB RAM cu 128 GB spațiu de stocare intern. Dar cei care vor mai mult au la dispoziție slotul pentru card microSD.

Componenta foto este formată dintr-o cameră frontală, pentru selfie-uri de 13 MP, iar camera principală duală este dotată de asemenea cu doi senzori a câte 13 MP fiecare. Plusul camerei principale este dat de lentilele de calitate superioară, produse de nemții de la Zeiss. Dacă tot vorbim de senzori, ar trebui să menționăm și senzorul de amprentă integrat în butonul Home de sub ecran.

Nokia 8 va veni în patru variante de culoare. Le-as traduce, dar sunt denumiri comerciale așa că o să le redau cum le-a denumit HMD: Polished Blue, Polished Copper, Tempered Blue and Steel. Într-un mod mai simplist, avem la dispoziție două nuanțe de albastru, arămiu și argintiu.

Ajungând la partea comercială. Noul Nokia 8 va deveni disponibil în Europa și probabil și în piețele asiatice începând cu data de 6 septembrie, iar prețul de pornire este de 600 de euro. Mai scump decât OnePlus 5, care prezintă un set de dotări mai bun decât Nokia 8, dar mai ieftin decât seria Galaxy S8 de la Samsung sau iPhone-urile de la Apple.

Îmi aduc aminte că la lansarea noilor telefoane Nokia la București, oficialii Nokia și HMD promiteau că vor aduce doar telefoane ieftine și că nu vor ataca segmentul premium, scopul inițial fiind acela de a recâștiga din fanii Nokia pierduți în ultimii doi ani. Au încălcat acea promisiune, dar a fost o promisiune care merită să fie încălcată, pentru că părerea mea, dar și a altor colegi din presă a fost aceea că e bine, totuși, ca Nokia să nu mizeze doar pe telefoane ieftine și că trebuie să amenințe și segmentul premium cu propriul flagship.

Și pare încurajator pentru brandul Nokia pentru că la prima vedere, pare un telefon reușit. Acum așteptăm să-l vedem la treabă. Pe foaie toate telefoanele sunt extraordinare, dar când ajung pe mâna utilizatorilor apar și lucruri neprevăzute. Până și Galaxy S8 și S8+ au avut o grămadă de probleme semnalate de utilizatori.