Neînţelegeri în familia Samsung, între diviziile SDI şi Electronics pe seama scandalului Galaxy Note 7

- Adrian Ungureanu
187

Scandalul bateriilor incendiare de pe telefoanele Galaxy Note 7 au creat tensiuni nu doar între Samsung şi partenerii săi externi, ci şi în interiorul grupului sud-coreean, adică între diviziile SDI şi Electronics.

Samsung Electronics a ieşit nevinovată în acest scandal pentru că toate anchetele au demonstrat că telefonul nu a avut nicio problemă, iar incendiile au pornit de la bateriile defecte. Samsung Electronics a pierdut o grămadă de bani, iar acum încearcă să scoată bani de la o altă divizie din grup, Samsung SDI, cea care produce baterii.

Se pare că SDI ar fi de acord să compenseze pentru pierderile înregistrate de divizia Electronics, dar ar fi probleme în legătură cu suma. SDI a înregistrat în 2016 din cauza acestui scandal, dar şi pe fondul vânzărilor slabe de baterii pentru piaţa maşinilor electrice, pierderi operaţionale de circa 827 de milioane de dolari. Pentru Samsung Electronics, drept compensaţii, ar fi pregătit circa 78,5 milioane de dolari.

Această sumă îi nemulţumeşte pe cei de la Samsung Electronics care doar în urma scandalului cu Galaxy Note 7 a înregistrat pierderi de peste 6 miliarde de dolari şi cere mai mult. Nu se ştie exact cât acum, dar e o sumă pe care cei de la SDI nu vor să o plătească şi au cerut ca Samsung Electronics să-şi reducă pretenţiile.

O sursă apropiată situaţiei a declarat pentru presa sud-coreeană că “Samsung Electronics îşi va mai reduce pretenţiile ţinând cont că fac parte din acelaşi grup. Dar trebuie să aşteptăm pentru a vedea ce se va întâmpla”